Теракт у Відні: четверо винних отримали тривалі терміни за допомогу джихадисту

Четвер, 2 лютого 2023, 08:21

Чотирьох чоловіків було засуджено до тривалих термінів ув'язнення за співучасть у вбивстві під час смертоносного теракту, скоєного джихадистом-одинаком у самому центрі австрійської столиці в листопаді 2020 року.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє BBC.

Куйтім Фейзулай cкоїв напад у нічному районі Відня, відомому як "Бермудський трикутник", застреливши чотирьох людей і поранивши ще 23. Дев'ять хвилин терору закінчилися для нього смертю, коли його застрелила поліція.

Відомо, що 20-річний нападник мав австрійське і македонське громадянство та радикалізувався в Австрії, відсидівши 18 місяців у в'язниці за спробу приєднатися до джихадистського угруповання "Ісламська держава".

Засуджених чоловіків звинуватили в тому, що вони допомагали йому перед нападом. Двоє з них отримали довічне ув’язнення, ще двоє - по 19 і 20 років в’язниці відповідно. Усі мають право на апеляцію.

Протягом майже чотирьох десятиліть Відень уникав масштабних терактів, які вражали європейські столиці, такі як Париж, Лондон і Берлін.

Це змінилося 2 листопада 2020 року, коли нападник завдав удару в самому серці старого міста.

Міністерство внутрішніх справ різко критикували за те, що воно не змогло простежити за стрільцем, хоча було попереджено про небезпеку.

Уряд Австрії визнав, що неправильно поводився з розвідувальними даними, пов'язаними з нападом. Пізніше він ухвалив закон про боротьбу з тероризмом, який піддався жорсткій критиці і ввів новий склад злочину "на релігійному ґрунті".



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.