Саміт Україна-ЄС не обіцятиме Києву швидкого вступу - ЗМІ

Четвер, 2 лютого 2023, 08:36

Лідери Європейського союзу на саміті в Києві не обіцятимуть, що зруйнована війною країна зможе приєднатися до блоку найближчим часом.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Politico із посиланням на проєкт спільної заяви саміту Україна-ЄС.

За даними видання, у заяві немає жодної конкретної згадки про амбітні часові рамки для України. Натомість, документ пропонує лише розпливчасті запевнення щодо просування процесу вперед, коли будуть досягнуті всі визначені ЄС етапи.

"ЄС прийме рішення щодо подальших кроків, як тільки всі умови, зазначені у висновку Комісії, будуть повністю виконані. Україна підкреслила свою рішучість виконати необхідні вимоги для якнайшвидшого початку переговорів про вступ", - йдеться у проєкті.

За словами деяких дипломатів і чиновників ЄС, таке формулювання стало наслідком значної реакції деяких країн ЄС на надмірні обіцянки Україні щодо перспектив членства в ЄС, які Київ просив обговорити на саміті. Хоча лідери країн ЄС не будуть присутні на саміті у п'ятницю, представники Європейської Ради, до якої входять усі 27 лідерів ЄС, підтримують зв'язок з країнами ЄС щодо підсумкового комюніке.

Лідери ЄС у червні минулого року надали Україні офіційний статус кандидата у рекордно короткі терміни, але цей крок був набагато простішим, ніж швидке просування України через виснажливі переговори, необхідні для узгодження країни-кандидата з візантійськими системами, правилами і нормами ЄС. Цей процес, як правило, триває роками і часто затягується на довгі періоди часу.

Проте країни ЄС розділилися в думках щодо того, як швидко блок повинен намагатися просунути Україну через цей процес вступу.

"Між Польщею та країнами Балтії, з одного боку, та іншими країнами ЄС існує явна напруженість щодо мови вступу до ЄС", - сказав один з чиновників ЄС.

Чиновник додав, що напруженість у відносинах між президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем і президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн також відіграє свою роль у дебатах.

"Вони змагаються за те, щоб перевершити один одного у ставленні до українців", - сказав чиновник.

Втім, хоча проривів у переговорах щодо вступу до ЄС не очікується, у Брюсселі є сильна воля продемонструвати солідарність з Україною в інших питаннях.

"Сам факт того, що ми проводимо саміт у країні, яка перебуває у стані війни, вже є важливим", - сказав високопосадовець ЄС напередодні зустрічі.

Інший чиновник ЄС заявив, що саміт посилає "сильний сигнал, що ми підтримуємо країну, яка стала жертвою агресії, і ми підкреслюємо право України на справедливий мир в кінці цієї війни. Україна зазнала нападу, Україна має право на самооборону, яким вона користується... і тільки це може бути основою для справедливого миру".

Саміт Україна-ЄС відбудеться 3 лютого у Києві. Напередодні зустрічі відбудуться консультації між Європейською комісією та українським урядом.

За словами очільника МЗС Дмитра Кулеби, центральним питанням саміту Україна-ЄС буде оцінка прогресу, якого вже досягла Україна, та подальше відкриття переговорів про вступ, торкнуться також багатьох інших тем, пов’язаних з війною Росії проти України.

Лідери після зустрічі письмово підтвердять, що майбутнє України та її громадян пов'язане з Європейським Союзом. Але насправді перспектива приєднання України до ЄС залишається віддаленою.

Читайте також: Саміт на половині шляху: як Україна виконує 7 вимог до кандидата у члени ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.