Глава МЗС Естонії: в України закінчуються боєприпаси, потрібні спільні закупівлі

Понеділок, 20 лютого 2023, 10:44

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу закликав швидше затвердити пропозицію Таллінна щодо спільних закупівель боєприпасів для України.

Про це він заявив перед засіданням Ради ЄС із закордонних справ у Брюсселі, пише "Європейська правда".

"В України закінчуються боєприпаси. Естонська пропозиція полягає в тому, що ми повинні почати спільні європейські закупівлі для систематичного постачання 155-мм боєприпасів Україні. Метою має бути, як просила Україна, 1 мільйон снарядів. Це коштуватиме приблизно 4 млрд євро", - сказав Рейнсалу.

За його словами, Росія використовує за добу стільки снарядів, скільки Європа виробляє за місяць.

"За поточних виробничих можливостей ми зможемо видати необхідні боєприпаси за шість років. Це – неприпустимо", - додав міністр.

Раніше ЗМІ повідомили, що окремі члени ЄС підтримали пропозицію Естонії і відповідне рішення може бути ухвалене на саміті ЄС наступного місяця.

Зменшення запасів боєприпасів викликає велике занепокоєння в ЄС, оскільки з українського й російського боків їх щодня витрачається десятки тисяч. Хоча Україна використовує боєприпаси більш ефективно, все одно вона витрачає їх швидше, ніж Європа здатна виробляти.

Нині США і ЄС намагаються збільшити виробництво як для постачання Україні, так і для поповнення власних запасів.

Водночас міністр оборони Великої Британії Бен Воллес стверджує, що брак боєприпасів не є стратегічною проблемою для західних союзників України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: