Глава МЗС Литви застеріг від поділу Європи на два табори у ставленні до переговорів з РФ

Понеділок, 20 лютого 2023, 12:41

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс зауважив, що у подальші місяці важливо не допустити ситуації, коли у Європі виникне умовний табір прихильників явної перемоги України і табір країн, схильних до того, аби все ж вести якісь перемовини з Росією.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав у спілкуванні зі ЗМІ перед зустріччю міністрів закордонних справ країн ЄС.

"Ми маємо разом виступати за "мир після перемоги" - і не лише у Європі, йдеться про всі країни, які підтримують Україну. Ми маємо зробити реальний внесок у перемогу України, ми маємо вкласти значення у наші слова про те, що ми з Україною - до кінця, скільки буде потрібно. І ми маємо визнати, що "кінець" - це перемога України, коли вона поверне контроль над усіма своїми територіями", - наголосив Ландсбергіс. 

"Ми маємо зобов’язатися надавати усю зброю якої потребує Україна – щоб вони мали спроможності для того, щоб повертати території. І ми маємо вирішити, що неможливі перемовини з тим, кого чекає спеціальний трибунал, який ми сподіваємося створити для розслідування воєнних злочинів… Ми, можливо, зможемо вести перемовини з тими, хто програв війну, про повоєнне врегулювання", - додав міністр закордонних справ Литви.

Він додав, що якщо війна не скінчиться перемогою України, а буде просто заморожена, то це закладе передумови для нової війни у майбутньому. 

"Ми вже були у такій ситуації у 2008 році, коли війну зупинили у Грузії, коли перемоги не було - була якась-там мирна угода. Так ми заклали передумови для зазіхання на Крим. Після Криму ми заклали передумови для 2022 року. І зараз, я сподіваюся, це вже вирішальна глава у цій історії – що Росія цілковито програє, що Україна поверне свої території і континент зможе знову почуватися у мирі й безпеці", - наголосив Габріелюс Ландсбергіс.  

Як повідомлялося, глава МЗС Фінляндії перед зустріччю розповів про підготовку нового пакета військової допомоги для України та натякнув, що цього тижня у Фінляндії можуть прийняти певні рішення щодо її участі у "танковій коаліції".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: