ЄС запровадив санкції проти понад 30 осіб в Ірані через придушення протестів

Понеділок, 20 лютого 2023, 18:36

Рада Європейського Союзу в понеділок затвердила обмежувальні заходи проти 32 фізичних і двох юридичних осіб, причетних до порушення прав людини в країні у зв’язку з антиурядовими протестами.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Ради ЄС, яке цитує "Європейська правда".

Серед іншого, санкції були запроваджені проти іранських міністра культури та ісламської орієнтації та міністра освіти, заступника командувача й речника Корпусу вартових ісламської революції, членів іранського парламенту, які підтримують насильницькі репресії, співробітників поліції й судової системи в різних частинах країни, а також наглядачів і керівників в'язниць.

Також під обмеження потрапили іранські Фонд співробітництва правоохоронних органів та Інститут поліцейських наук і соціальних досліджень.

Це вже п’ятий раунд санкцій Європейського Союзу у зв’язку з порушенням прав людини в Ірані, останній із яких був запроваджений перед тим 23 січня. Обмежувальні заходи наразі застосовуються до 196 фізичних та 33 юридичних осіб Ірану.

Після рішення Європарламенту Іран застеріг ЄС від "пострілу собі в ногу"

Санкції передбачають включають заморожування активів, заборону на в'їзд до ЄС і заборону надавати кошти або економічні ресурси особам, включеним до переліку. Також діє заборона на експорт до Ірану обладнання, яке може бути використане для внутрішніх репресій, та обладнання для моніторингу телекомунікацій.

"Європейський Союз та його держави-члени закликають іранську владу припинити насильницьке придушення мирних протестів, припинити вдаватися до свавільних затримань як засобу придушення критичних голосів і звільнити всіх несправедливо затриманих", – йдеться в повідомленні Ради ЄС.

Нагадаємо, протести спалахнули в Ірані в середині вересня 2022 року у зв'язку зі смертю Махси Аміні. 22-річна жінка померла після того, як її заарештувала поліція моралі за нібито порушення суворого дрес-коду. 

Станом на кінець січня щонайменше чотири людини були страчені з моменту початку демонстрацій після швидких та закритих судових процесів. Щонайменше 519 людей було вбито і понад 19 200 заарештовано під час протестів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: