Прем’єр Греції у розмові з Блінкеном виключив передачу Україні системи ППО С-300

Середа, 22 лютого 2023, 14:46

Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс висловив чітку відмову від можливості відправки зенітно-ракетних комплексів С-300 російського виробництва в Україну під час вечері на честь візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена до Афін.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Ekathimerini.

Це питання було порушене під час вечері, на якій також були присутні Карен Донфрід, помічник держсекретаря США у справах Європи та Євразії, помічник міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Селеста Волландер та посол США в Афінах Джордж Цуніс, у контексті дискусії про подальше посилення України системами озброєнь.

Афіни підкреслили, що Греція не може допустити розвитку прогалин в оборонній системі без вжиття швидких заходів щодо її заміни.

Окрім політичного підтексту, питання С-300 може ускладнити ситуацію, наприклад, через те, що може спрацювати пункт, який пов'язує всі системи озброєнь з ліцензійною угодою з кінцевим користувачем, що може мати вкрай негативні наслідки.

Хай там як, а Афіни хочуть працювати зі США над виведенням з експлуатації російських озброєнь.

Крім того, обидві сторони готуються до програми широкої заміни російської зброї на американську.

Греція дала зрозуміти, що може зробити свій внесок у різні способи.

Зі свого боку, Блінкен ще раз подякував Греції після 20-хвилинної розмови тет-а-тет зі своїм колегою Нікосом Дендіасом та перед початком 4-го Стратегічного діалогу за її допомогу в Україні та охарактеризував Александруполі як стратегічний хаб, через який, серед іншого, можна транспортувати оборонне озброєння, вантажівки, артилерію для підрозділів армії США та союзників по НАТО, що діють у Східній та Північній Європі.

Як повідомлялося, Греція не надаватиме Україні танки Leopard 2 німецького виробництва.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: