У Єврокомісії заявили, що Болгарія може ввести євро з 2025 року, якщо буде готова

Четвер, 23 лютого 2023, 13:23

Болгарія може приєднатися до єврозони з січня 2025 року, якщо вона відповідатиме всім критеріям вступу.

Про це заявив у четвер віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Минулого тижня Болгарія відмовилася від своєї мети ввести євро в січні 2024 року, оскільки вона не відповідає інфляційним критеріям і не прийняла деякі законодавчі зміни.

"Дата - це коли будуть виконані всі Маастрихтські критерії", - сказав Домбровскіс.

"Можливо, 1 січня 2025 року буде однією з можливих дат", - додав він.

Болгарія, найбідніша країна-член Європейського Союзу, заявила, що може запровадити цю валюту вже з середини 2024 року.

Домбровскіс, який перебуває з дводенним візитом у Софії, сказав, що країни зазвичай приєднуються з початку року, що також є більш практичним.

За його словами, висока інфляція, що підживлюється в основному через високі ціни на енергоносії, означає, що Софії слід відкласти початкову цільову дату.

На тлі зростання цін у Центральній та Східній Європі гармонізована з ЄС інфляція в Болгарії підскочила до 14,3% у річному вимірі наприкінці 2022 року, що є восьмим найвищим показником у блоці.

Домбровскіс заявив, що країна, в якій у квітні відбудуться п'яті вибори за два роки, повинна прийняти все необхідне законодавство, необхідне для вступу в єврозону, включаючи закони про боротьбу з відмиванням грошей.

Болгарія взяла на себе зобов'язання прийняти кілька законів, перебуваючи в "залі очікування" єврозони, так званого механізму обмінного курсу ERM II. Серед них - прийняття закону про банкрутство фізичних осіб, зміни до закону про боротьбу з відмиванням грошей, а також до страхового кодексу, пов'язаного з Європейською зеленою картою.

Всі ці законопроєкти були підготовлені та внесені на розгляд парламенту тимчасовим урядом, але парламент був розпущений до того, як вони були прийняті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: