Напередодні річниці вторгнення в Україну Сейм Латвії закликав до повної ізоляції РФ

Четвер, 23 лютого 2023, 15:04

Напередодні річниці початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну Сейм Латвії одноголосно ухвалив заяву, в якій наголошується на підтримці України та засуджуються злочини Росії, а також міститься заклик до всеосяжної ізоляції РФ.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє телерадіокомпанія LSM.

За ухвалення заяви проголосували 78 депутатів, а дев'ять присутніх на засіданні депутатів партії "За стабільність!" у голосуванні участі не брали.

У заяві наголошується на підтримці Латвією територіальної цілісності України і зазначається, що агресія Росії проти неї є порушенням Статуту ООН. Сейм закликає міжнародну спільноту терміново і суттєво посилити політичну, економічну, військову та інші види допомоги Україні.

Голова комісії у закордонних справах Ріхард Колс наголосив, що тільки переможена, демілітаризована Росія і повністю звільнена Україна - суверенна і неподільна в межах її визнаних кордонів - можуть забезпечити довгострокову стабільність і міцний мир.

Парламентарі також вимагають, щоб Росія негайно припинила всі військові дії в Україні та вивела всі сили і військову техніку з її території без будь-яких умов.

Сейм закликає терміново та суттєво посилити політичну, економічну, фінансову, військову, технічну та гуманітарну допомогу Україні, щоб вона могла захистити себе від агресивної війни Росії та спроб дестабілізувати державні органи країни, підірвати її економічну стабільність, зруйнувати найважливішу енергетичну, інфраструктуру, інфраструктуру комунікацій, водопостачання, транспорту, освіти, охорони здоров'я та культури.

У заяві підкреслюється, що агресія Росії проти України є кричущим порушенням Статуту ООН, і міжнародна спільнота має на це відреагувати, щоб зберегти глобальну безпеку та міжнародний порядок.

Депутати закликають євроатлантичну спільноту і партнерів домагатися всеосяжної міжнародної ізоляції Росії, зокрема щодо членства в Раді Безпеки ООН. Також необхідно домагатися повної відповідальності Росії за порушення міжнародного права і тяжкі злочини, які Росія, підконтрольні їй формування і союзники скоїли під час агресії проти України, включно зі створенням спеціального міжнародного трибуналу щодо цих злочинів.

У заяві йдеться про те, що Росія сьогодні є найбільшою загрозою миру і міжнародному праву і в Європі, і в усьому світі, а підтримка і надання Росії зброї для ведення війни в Україні та вбивств українських громадян є підставою для визнання Білорусії та Ірану співучасниками порушень міжнародного права, тяжких злочинів і актів тероризму, які Росія вчиняє проти України.

Парламентарі виступають за необхідність розробки на рівні Європейського союзу правового режиму, який дасть змогу його членам використовувати заморожені російські активи для відбудови України та виплати компенсацій жертвам російської агресії.

Нагадаємо, 22 лютого  Рійгікогу (парламент Естонії) ухвалив подану 94 депутатами заяву на підтримку народу України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: