Лідери Ради Європи закликали держави-члени продовжити рішучі дії на підтримку України

Четвер, 23 лютого 2023, 15:37

Лідери Ради Європи напередодні річниці повномасштабного вторгнення РФ закликали до підтримки України та до відновлення миру.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у заяві міністра закордонних справ Ісландії та голови Комітету міністрів Тордіс Колбрун Рейкфьорд Гюльфадоттір, голови Парламентської асамблеї РЄ Тіні Кокса, генерального секретаря РЄ Марії Пейчинович-Бурич, комісара з прав людини Дуні Міятович, а також президента Конгресу місцевих та регіональних влад Ліндерта Вербека.

"Рік тому Російська Федерація розпочала необґрунтовану та неспровоковану військову атаку проти України, що є кричущим порушенням міжнародного права, в тому числі Статуту Ради Європи. Зараз, коли агресивна війна вступає в другий рік, ми найрішучішим чином засуджуємо триваючу агресію Росії і підтверджуємо нашу непохитну підтримку України та її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів", - йдеться у заяві.

Лідери Ради Європи знову закликали Російську Федерацію негайно припинити свою агресію і вивести свої окупаційні війська з території України.

"Ми, як і раніше, сповнені рішучості підтримувати нашу державу-члена, Україну, її уряд, і ми солідарні з мужнім народом України", - заявили вони.

"Було скоєно серйозні порушення міжнародного гуманітарного права та прав людини. Ми вкотре наголошуємо на необхідності забезпечення відповідальності за всі злочини, включаючи злочин агресії. Без здійснення правосуддя не може бути тривалого миру", - йдеться у заяві.

Зазначається, що Рада Європи готова відігравати свою роль у координації з іншими міжнародними механізмами для створення ефективної та всеосяжної системи підзвітності та компенсації, яка запобігатиме безкарності та захищатиме права жертв.

"Хоча російська агресія проти України завдала серйозної шкоди багатосторонності, ми твердо віримо, що вона залишається вирішальною для забезпечення миру, безпеки та процвітання. Тому ми закликаємо наші держави-члени, готуючись до майбутнього Четвертого саміту глав держав та урядів, який відбудеться в Рейк'явіку 16 та 17 травня, продемонструвати єдність та продовжити рішучі та колективні дії на підтримку України", - йдеться у заяві.

"Ми закликаємо до відновлення миру на основі міжнародного права, підзвітності, справедливості та поваги до прав людини", - заявили лідери Ради Європи.

Як повідомлялося, 24 лютого Рада Європи проведе церемонію з нагоди річниці російської агресії проти України, після якої відбудеться позачергове засідання Комітету міністрів РЄ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: