Боррель розповів, як дізнався про початок вторгнення РФ в Україну

Четвер, 23 лютого 2023, 21:13

Високий представник ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Жозеп Боррель розповів, що про початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року дізнався після телефонного дзвінка.

Про це, як пише "Європейська правда", він розповів в інтерв’ю "Радіо Свобода".

"Торік мені зателефонували о п'ятій ранку. І коли я почув звук телефону, то одразу подумав – мені оголосять, що Київ бомблять. І ось що мені каже голос на іншому кінці дроту: "Київ – бомблять". Тоді я зрозумів, що сторінка історії перегортається, і ми входимо до драматичної ситуації", – пригадав топ-дипломат ЄС.

За словами Борреля, "ніхто не очікував, що Україна так опиратиметься" повномасштабному російському вторгненню, "і точно не очікував Путін".

"Путін був упевнений, що за кілька тижнів буде в Києві. І звичайно, більшість друзів України боялися, що Україна не вистоїть. Але російська армія продемонструвала, що її військові зовсім не такі вправні, як передбачалося, натомість українці – набагато сміливіші та готові захищати свою державу", – підкреслив він.

Топ-дипломат Євросоюзу додав, що для захисту від російської агресії ЄС повинен надавати Україні зброю "більше та швидше".

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів, що пішов спати напередодні 24 лютого 2022 року, добре знаючи, що за кілька годин розпочнеться російське вторгнення в Україну.

А окремі члени уряду Німеччини отримали інформацію про намір Росії почати вторгнення ще увечері 23 лютого; міністерка закордонних справ дізналася про перші ракетні удари майже одразу після них. 

Читайте також: Дипломатія воєнного часу. Спогади посла Німеччини в Україні про рік роботи у війні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: