Чорногорія обрала суддів Конституційного суду – зволікання загрожувало процесу вступу до ЄС

Понеділок, 27 лютого 2023, 19:53

Законодавці Чорногорії в понеділок обрали всіх, крім одного, суддів вищого суду країни, поклавши край патовій ситуації, яка загрожувала зупинити заявку балканської країни на членство в Європейському Союзі.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

Робота Конституційного суду Чорногорії була заблокована протягом декількох місяців, оскільки основні політичні гравці не могли домовитися про нових членів. Суд складається з семи суддів, але чотири місця залишаються вакантними з вересня.

Представники ЄС попередили Чорногорію, що вона повинна забезпечити нормальне функціонування Конституційного суду, якщо хоче продовжити свій шлях до вступу в ЄС. Суд має вирішальне значення для верховенства права, оскільки наступного місяця в країні відбудуться важливі президентські вибори.

У понеділок законодавці затвердили трьох з чотирьох суддів, але не змогли дійти згоди щодо четвертого кандидата. Голосування все одно означає, що суд формально розблокований, незважаючи на те, що йому не вистачає одного члена. Нове голосування щодо обрання четвертого судді очікується протягом декількох тижнів.

"Хороші новини з Чорногорії сьогодні! "написав у Твіттері Владімір Білчік, член Європейського парламенту, який займається цим регіоном. "Сподіваюся, четвертий суддя буде обраний найближчим часом. Культура діалогу та компромісу між партіями - це єдиний шлях до прогресу на шляху до ЄС".

Чорногорія вже кілька місяців перебуває в політичній кризі після того, як її уряду було висловлено вотум недовіри, а основні політичні гравці не змогли дійти згоди щодо того, чи призначати дострокові вибори, чи спробувати сформувати новий уряд.

Очікується, що президентське голосування 19 березня відобразить розбіжності між прозахідними, просербськими та проросійськими виборцями в балканській країні з населенням близько 620 000 осіб. Багаторічний прозахідний чинний президент Міло Джуканович балотується на наступний термін.

Чорногорія була частиною союзу з Сербією до його розпаду в 2006 році. У 2017 році країна вступила до НАТО, незважаючи на російську опозицію, і широко розглядається як наступна в черзі на членство в ЄС.

Читайте також: Балканська поразка Росії: що дає Чорногорії шанс зберегти прозахідний курс,

а також Як у Чорногорії поєднується підтримка України та любов до "русского міру"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: