Кулеба: у рішенні про літаки для України позиція Німеччини не буде ключовою

П'ятниця, 3 лютого 2023, 08:54

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба пояснив, що, на відміну від ситуації з танками, у рішенні з літаками ключовою буде позиція Сполучених Штатів, а не Німеччини. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це він розповів в інтерв’ю BBC News Україна.

На запитання про роль позиції Німеччини тепер вже в обговоренні літаків для України Дмитро Кулеба зауважив, що цього разу ключове слово буде за Вашингтоном, а не Берліном, тому що йдеться про американського виробника. 

Прем’єр Британії не став виключати поставку літаків Україні

"Чому позиція Німеччини і канцлера Шольца була важливою щодо танків "Леопард" - це масовий танк, але це німецька технологія, тому і слово Німеччини було ключовим. У питанні літаків слово Німеччини не є ключовим, тому що це американська технологія… Є історії суто німецькі, такі як Леопарди, Гепарди, IRIS-T. Там вони дійсно відіграють ключову роль, тому що це їхні розробки. І вони є первинними власниками цієї технології. Питання літаків - це далеко не Німеччина", - пояснив Дмитро Кулеба. 

За його словами, в обговоренні західних літаків для України усі найчастіше згадують саме F-16, тому що він є одним з найбільш масових та успішних та є на озброєнні дуже багатьох країн. Більш того, багато цих країн зараз починають замінювати їх на F-35, а F-16 вивільняються.

"Звичайно, ми не списуємо з рахунків й інші літаки, такі як шведські Гріпени, французькі Міражі та Рафалі. Ми відкриті до спілкування з усіма партнерами.

Але ми завжди до питання зброї підходимо дуже раціонально і ми фокусуємося саме на тому, що ми можемо отримати. Головне - це добитися ухвалення політичних рішень. Але після того, як ми вирішили питання щодо Patriot та інших систем ППО, я не маю сумнівів, що і це рішення буде ухвалене… Але, безумовно, щоб будь-яка інша країна могла нам передати F-16, буде потрібна згода США", - зазначив Дмитро Кулеба. 

Детально на цю тему читайте у статті "ЄвроПравди" Допомога найвищого рівня: на які військові літаки може розраховувати Україна

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: