Кулеба підтримав суперечливе призначення посла у Болгарії, але обіцяє звільнити, "якщо не буде результату"

П'ятниця, 3 лютого 2023, 09:51

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба пояснив, що не бачить проблеми у призначенні послом України у Болгарії Олесі Ілащук, але у майбутньому готовий звільнити її, якщо робота посла буде незадовільною. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав в інтерв’ю BBC News Україна на запитання про те, чому на цю посаду обрали саме Олесю Ілащук і чи впорається вона з викликами, не маючи профільного досвіду.

Дмитро Кулеба наголосив, що дізнався про кандидатуру Ілащук "не від Андрія Єрмака", керівника Офісу президента, і з нею була проведена співбесіда. 

Скандальна посол України в Болгарії відхрестилася від Telegram-каналу, який ведуть від її імені

"Але ще раз наголошую, що все це не має значення, а має значення тільки результат. Не буде результату, людина буде звільнена. Якщо результату не буде, ніхто не зупинить мене від підписання подання про її звільнення. Або будь-якого іншого посла", - зазначив міністр закордонних справ. 

На запитання про те, чи впорається нова посол з викликами, зумовленими специфікою Болгарії і значним російським впливом у цій країні, Кулеба зауважив, що жоден посол не працює сам на сам і це завжди командна робота. 

"Будьмо відверті, Болгарію ми розблокували після того, як президент мене попросив туди поїхати. Я там декілька днів був (у квітні 2022 року), і навіть болгарські журналісти мене запитували, чому я так непристойно довго там перебуваю. Я поїхав звідти тільки тоді, коли питання було вирішене. Не треба вважати, що щось існує в ізоляції, що є от посол, який сам там все робить і виключно від нього залежить результат (...) У Болгарії ситуація дуже складна політично, вони заходять на новий віраж виборів, але будемо працювати командно і з Болгарією. І поки що російська дипломатія українську дипломатію в Болгарії не перемогла. І не переможе", - додав Дмитро Кулеба. 

Про суперечливість призначення послом Олесі Ілащук "ЄвроПравда" розповідала у статті Проблема не в сексології. Чому Зеленський має звільнити щойно призначеного посла у Болгарії

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.