НАТО закликав РФ виконати зобов’язання за ядерним договором зі США

П'ятниця, 3 лютого 2023, 12:37

Північноатлантичний альянс занепокоєний відмовою Росії виконувати зобов’язання за ключовою угодою про контроль над ядерними озброєннями зі Сполученими Штатами.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у заяві Північноатлантичної ради.

Члени НАТО наголосили, що новий Договір про стратегічне наступальне озброєння сприяє міжнародній стабільності, обмежуючи стратегічні ядерні сили Росії і США. 

"Тому ми із занепокоєнням відзначаємо, що Росія не виконала юридично обов'язкових зобов'язань за новим Договором СНО", - йдеться у заяві.

 Як зазначається, відмова Росії скликати сесію Двосторонньої консультативної комісії у встановлені договором терміни, а також сприяти інспекційній діяльності США на своїй території з серпня 2022 року перешкоджає Сполученим Штатам здійснювати важливі права за Договором і підриває здатність Сполучених Штатів адекватно перевіряти дотримання Росією центральних обмежень Договору.

 "Члени НАТО продовжують розглядати ефективний контроль над озброєннями як важливий внесок у досягнення наших цілей безпеки. Новий Договір СНО залишається в інтересах національної безпеки усіх держав, в тому числі членів НАТО", - йдеться у заяві. В НАТО наголосили, що  невиконання Росією своїх зобов'язань підриває життєздатність договору.

"Ми закликаємо Росію виконати свої зобов'язання за договором, сприяючи інспекціям на російській території і повернувшись до участі в імплементаційному органі договору", - заявили в НАТО.

Раніше в Держдепі заявили, що Росія порушує ключову угоду про контроль над ядерними озброєннями зі Сполученими Штатами і продовжує відмовлятися від інспекцій своїх ядерних об'єктів.

У понеділок заступник міністра закордонних справ Росії Сергєй Рябков допустив, що договір у 2026 році не продовжуватимуть.

Слід зазначити, що  Договір про стратегічне наступальне озброєння, який у 2021 році продовжили на п'ять років, залишається єдиним діючим між РФ і США договором у сфері контролю озброєнь. 

Підписаний у 2010 році на 10 років, СНО-3 обмежує стратегічні носії та ядерні боєголовки РФ і США до 700 і 1550 відповідно. Договір може продовжуватись на термін в 5 років у разі доброї волі кожного з підписантів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: