Сербія не підпише план нормалізації відносин з Косовом через необхідність його визнання – Вучич

Середа, 1 березня 2023, 17:47

Президент Сербії Александар Вучич у вівторок заявив, що не буде підписувати попередньо погоджений план нормалізації відносин із частково визнаним Косовом через положення, які передбачають його визнання і членство в ООН.

Про це, як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал BIRN, Вучич сказав в етері сербського телебачення.

"Ми готові вести переговори про план імплементації, але я цього не підпишу. Це те, що я сказав (президенту Франції) Макрону і (канцлеру Німеччини) Шольцу в Мюнхені, і всім великим лідерам... Ми не можемо говорити про взаємне визнання і вступ Косова в ООН", – пояснив він.

Сербський президент наголосив, що шансів на зміну плану нормалізації "ніяких", і хоча практична реалізація керівних принципів, які планується зробити додатком до нього, є для Белграда прийнятною, він "не буде реалізовувати прийняття (Косова) в ООН".

США позитивно оцінюють попередню домовленість Косова й Сербії щодо нормалізації

Вучич водночас погодився, що нормалізація відносин із Косовим необхідна, і сказав, що готовий працювати над цим.

Він також визнав, що "99,99%" косовських албанців підтримують незалежне Косово, і що це не зміниться. "Давайте йти на раціональні компроміси, які стосуються реального життя", – сказав президент Сербії.

Коментуючи заяви Вучича, прем’єр-міністр Косова Альбін Курті заявив, що його опозиція членству Приштини в ООН "була б явним порушенням статті 4 пропозиції ЄС".

"Нормалізація відносин можлива лише за умови добросовісного ведення переговорів обома сторонами. Сербія, очевидно, вирішила цього не робити", – констатував він у Twitter.

ЄС оприлюднив текст угоди між Косовом та Сербією про нормалізацію відносин

Нагадаємо, лідери Сербії та частково визнаного Косова Александар Вучич і Альбін Курті на зустрічі в Брюсселі 27 лютого попередньо підтримали план нормалізації відносин, який розробили Франція та Німеччина.

Відповідно до цього плану, Сербія більше не заперечуватиме проти членства Косова у будь-якій міжнародній організації, а Косово дає згоду на створення нового органу, який матиме право говорити від імені всіх 10 муніципалітетів Косова, де серби складають більшість. Також обидві країни зобов’язуються підтримувати вступ одна одної до ЄС, а також "продовжать діалог за посередництва ЄС для укладення юридично зобов’язуючої всеохопної угоди про нормалізацію відносин".

Більше читайте тут: Примус до компромісу: як Захід позбавляє Сербію залежності від РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: