Новий президент Кіпру обіцяє збільшити витрати на оборону до 2% ВВП

П'ятниця, 10 березня 2023, 22:37

Новообраний президент Кіпру Нікос Христодулідіс у п’ятницю заявив, що країна буде витрачати 2% валового внутрішнього продукту на оборонну, як і інші країни-члени Європейського Союзу, з метою посилення своєї ролі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

"Я також був міністром закордонних справ і знаю, що без потужних сил стримування, без потужної оборони вплив у питаннях зовнішньої політики явно обмежений", – сказав Хрістодулідіс журналістам після навчальних зборів сил спецпризначення.

Згідно з офіційними даними, ВВП Кіпру у 2022 році оцінюється у 27 мільярдів євро. Цільовий показник у 2% ВВП означатиме незначне збільшення поточних оборонних витрат.

Новий президент Кіпру сподівається на відновлення переговорів про возз'єднання острова

Відомо, що таке ж значення витрат встановлюють наразі й держави-члени Північноатлантичного Альянсу, але президент Кіпру підкреслив, що не має наміру подавати заявку на членство країни в НАТО.

За словами кіпрського президента, країна "зобов’язана" інвестувати в оборонний сектор в умовах, коли її частина перебуває під окупацією Туреччини з 1974 року.

У цьому контексті Христодулідіс згадав скасування у вересні 2022 року ембарго США на постачання зброї на Кіпр, яке діяло протягом десятиліть. За його словами, це рішення надає Кіпру право на "експорт, реекспорт і передачу оборонних товарів... у 2023 фінансовому році".

Колишній очільник міністерства закордонних справ Кіпру Нікос Христодулідіс став новим президентом країни після другого туру виборів на початку лютого.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: