США розкритикували Додіка, який знову захотів відділити Республіку Сербську від БіГ

Субота, 11 березня 2023, 11:50

Державний департамент США в п’ятницю розкритикував заяви президента президента Республіки Сербської Мілорада Додіка, який піддав сумніву правочинність конституційного суду Боснії та Герцеговини й пригрозив відокремленням сербської частини конфедерації.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на заяву речника Держдепу Неда Прайса.

"Стаття 3 Дейтонської конституції чітко визначає, що Республіка Сербська повинна повністю виконувати рішення інститутів Боснії і Герцеговини, зокрема остаточні та обов'язкові до виконання рішення Конституційного суду БіГ", – підкреслив він.

Речник зовнішньополітичного відомства США наголосив, що сепаратистська риторика й погрози Дейтонській мирній угоді є "безвідповідальними, небезпечними і шкідливими для прогресу БіГ на шляху подальшої євроатлантичної інтеграції".

Лідер Республіки Сербської закликав до об'єднання з Сербією і нагородив Путіна

Заява Держдепу була реакцією на коментарі Додіка, який у четвер пригрозив "відділити Республіку Сербську" від Боснії і Герцеговини через блокування Конституційним судом конфедерації закону про нерухомість РС.

У грудні 2022 року парламент Республіки Сербської ухвалив рішення про оголошення всього майна на його території власністю ентитету. Це прямо суперечило рішенню конституційного суду БіГ, який ще у вересні ухвалив, що все державне майно конфедерації перебуває у державній власності й не може бути привласнене жодним із двох ентитетів.

Після рішення парламенту РС Конституційний суд БіГ втрутився знову й ухвалив тимчасові заходи, що заблокували дію закону.

Раніше Додік, який вважається найвпливовішим проросійським політиком у Боснії і Герцеговині й проти якого запроваджені американські санкції за підрив мирного процесу в країні, вже вилаяв посла США Майкла Мерфі, що підтримав дії Конституційного суду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: