Ексглава Мюнхенської конференції закликав вже готуватися до перемовин про завершення війни

Понеділок, 13 березня 2023, 07:21

Колишній очільник Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер закликає вже зараз створити контактну групу для підготовки до майбутніх перемовин між Україною і Росією про завершення війни, але починати самі перемовини не раніше, ніж вирішить Україна.

Таку думку він висловив у колонці, опублікованій у Tagesspiegel 12 березня, пише "Європейська правда". 

Ішингер зауважує, що паралельно з допомогою зброєю і фінансовою підтримкою Заходу варто почати робити кроки, щоб "дати перспективу (того, як колись має закінчитися війна. - Ред.) хору критичних голосів у США, що наростають, а також у нас у Німеччині".

Одночасно він розкритикував за "зовсім непотрібну слабкість" політиків, які закликають припинити надавати Україні допомогу, "щоб настав мир", згадавши, зокрема, великі акції у Берліні, які скликали під річницю повномасштабної війни політикиня від Лівих Сара Вагенкнехт і відома феміністка Аліс Шварцер. 

Ішингер наголосив, що не йдеться про те, щоб штовхати Україну до перемовин вже зараз – тому, що це було б рівноцінно частковій капітуляції перед агресором, і що рішення про те, коли починати перемовини, має приймати лише Україна. 

Проте починати оформлювати основу, "рамку" для мирного процесу, на його думку, вже на часі. 

Ішингер пропонує створити міжнародну політично-стратегічну контактну групу на зразок того, як створили формат "Рамштайн" для координації військової допомоги для України, аби її учасники сформували посередницьку групу і готувалися до того моменту, коли Україна вирішить починати перемовини.

Він пропонує включати до такого формату передусім США, Британію, Францію, Німеччину, які б могли об’єднати довкола себе інших партнерів, зокрема Канаду, Польщу, Іспанію, Італію, держави Балтії, а також залучити ключові міжнародні організації - ООН, ОБСЄ, Євросоюз і НАТО як наддержавні структури. 

Ішингер пропонує, аби ці учасники проводили регулярні зустрічі на рівні міністрів закордонних справ та обговорили такі питання, як те, хто міг би контролювати мирний процес, у яких форматах можна домовлятися про розведення сил, створення безпольотних зон тощо. 

Нагадаємо, прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що війна в Україні закінчиться за столом переговорів, але зараз Києву потрібна підтримка для створення міцної позиції для участі в них.

Читайте також - Світ без участі Росії: про який повоєнний порядок домовляються у Мюнхені

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.