Прем’єрку Італії критикують за співи на ювілеї її соратника Сальвіні на тлі трауру за мігрантами

Понеділок, 13 березня 2023, 08:04

Прем’єрку Італії Джорджію Мелоні розкритикували за "радісний настрій" на святкуванні дня народження її політичного соратника Маттео Сальвіні у той час, як Італія продовжує пошуки мігрантів, які потонули біля берегів Калабрії. 

Про це повідомляє Euractiv, пише "Європейська правда".

Цими вихідними віцепрем’єр, лідер "Ліги" Маттео Сальвіні святкував своє 50-річчя, на вечірці були його політичні партнери Джорджія Мелоні та Сільвіо Берлусконі. Святкування з караоке у декого викликали питання, наскільки це етично у той час, коли країна ще не відійшла від шоку після масової загибелі мігрантів і багатьох досі не знайшли.

"Двоє християн, Мелоні й Сальвіні, їдуть у Кутро не молитися перед трунами, а так, щоб їх не бачити. Далі ввечері на дні народження Сальвіні вони співають пісню Марінелли (Fabrizio De Andrè’s "La canzone di Marinella"), за мотивами історії про дівчину з Калабрії, яку знайшли мертвою в річці", - підмітила журналістка Сельваджа Лукареллі. 

На цей час біля берегів Калабрії знайшли тіла 76 мігрантів з човна, що затонув 26 лютого, і це, швидше за все, далеко не всі, хто не зміг дістатися берега. 

До реакції Італії почали з’являтися нові питання, коли від джерел у європейському агентстві Frontex EURACTIV стало відомо, що італійські органи влади отримали адекватне попередження про човен, щойно його помітили - що там явно багато людей і на морі шторм. Рим наполягає, що агентство чітко не вказувало на небезпеку і що ніхто не кликав на допомогу, хоча рішення про початок рятувальної операції все одно приймають національні органи. 

Останнім часом до Італії нелегальним шляхом через Середземне море прибуває рекордна кількість мігрантів. Міністерство внутрішніх справ лише за 2023 рік зареєструвало прибуття 17 500 осіб. Цими вихідними в Італії висадилися понад 1300 мігрантів після порятунку на морі.

З Італії лунає критика на адресу Брюсселя з аргументами, що країни, які є "воротами" для нелегальної міграції, мали б отримувати більшу підтримку та що для запобігання таким нелегальним відправленням ведеться недостатньо роботи.

Тим часом президент Євроради Шарль Мішель нещодавно надіслав Мелоні листа, де закликає працювати над швидким втіленням погоджених заходів у цій сфері. "Працюючи разом і діючи рішуче, ми маємо запобігти таким трагедіям, як ця остання у Калабрії", - зазначив він. Мелоні привітала активізацію діалогу і зазначила, що це повністю відповідає намірам Італії. 

Нещодавно Мелоні їздила у Туніс - одну з країн, звідки вирушають човни з мігрантами. Проте сподівань на зрушення небагато через складну внутрішньополітичну ситуацію в країні. Деякі човни відправляються також з Туреччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.