Словенія спростить правила найму іноземних працівників

Понеділок, 13 березня 2023, 15:20

У Словенії готують спрощення процедур найму іноземних працівників, щоб вирішити проблему нестачі кадрів у країні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання Euractiv.

Уряд Словенії планує, щоб парламент прискорено вніс зміни до законів "Про іноземців" та "Про працевлаштування іноземців". Мета - спростити процедури і скоротити бюрократичну тяганину при отриманні дозволів на проживання іноземних працівників та свідоцтв про реєстрацію.

Чехія працевлаштує тисячі українських фахівців для нарощування виробництва зброї

"Завдання цього уряду - суттєво спростити процедури отримання дозволів на роботу, зокрема для тих, хто вже тут, щоб їм було легше ухвалити рішення залишитися тут", - заявив прем'єр-міністр Роберт Голоб, оголошуючи про зміни.

Крім усунення адміністративних бар'єрів при видачі дозволів на тимчасове проживання ухвалені урядом зміни відновлюють безкоштовні курси словенської мови для іноземців.

Зміни також дозволять видавати дозволи на проживання та їхнє продовження поштою, а відбитки пальців зберігати до п'яти років, щоб їх можна було використовувати при продовженні дозволів.

Іноземці, у яких закінчується термін дії статусу тимчасового захисту, зможуть подати заяву на отримання посвідки на тимчасове проживання за вісім днів.

Крім того, процес зміни роботодавця буде простішим: письмове підтвердження від адміністративно-територіальної установи більше не буде потрібне.

Німеччина планує створити умови для швидкого працевлаштування біженців з України

Що стосується закону "Про працевлаштування іноземців", то уряд пропонує спростити процедуру працевлаштування у сфері охорони здоров'я та соціальних послуг, щоб вирішити проблему нестачі працівників у цих секторах.

Під час дії єдиного дозволу на проживання та роботу іноземці зможуть змінювати роботодавця або місце роботи, або працювати на кількох роботодавців, якщо це буде погоджено зі службою зайнятості.

Уряд також пропонує скоротити з дев'яти до трьох місяців час, який шукачі притулку повинні чекати, щоб отримати вільний доступ до ринку праці після отримання статусу шукача притулку.

За перші три квартали 2022 року Служба зайнятості Словенії отримала 54 тисячі заявок на отримання дозволів на працевлаштування, що відповідає рівню, зафіксованому за весь попередній рік.

Як відомо, після повномасштабного вторгнення РФ чимало українських біженців знайшли роботу у країнах Європи. Наприклад, у Британії це половина зі 150 тисяч осіб, які прибули після початку великої війни.

У Литві працевлаштувалася 21 тисяча українців - також близько половини всіх працездатних біженців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: