Понад 130 євродепутатів підтримали петицію з ідеєю "міжнародного" податку на доходи найбагатших

Вівторок, 14 березня 2023, 08:30

Понад 130 депутатів Європейського парламенту підписали петицію з пропозицією створити прогресивний податок на доходи "надбагатих", який би діяв на наднаціональному рівні, а кошти з нього спрямовувалися на інвестиції для "зеленого переходу" та соціальних проєктів. 

Про це повідомляє AFP, пише "Європейська правда".

Автори пропонують оподатковувати на 1,5% активи на суму понад 50 млн євро.

"Наша пропозиція проста: заснувати прогресивний податок на активи надбагатих людей на міжнародному рівні, щоб зменшувати нерівність шляхом їхньої участі у фінансуванні інвестицій, необхідних для екологічного переходу і соціальних змін", - пояснюють у колонці на підтримку петиції євродепутатка Аврора Лялюк з групи "Соціалісти й демократи" та економіст Габріель Зукман, який теж серед співініціаторів. 

Вони закликають Євросоюз та міжнародні структури, як Організація економічного співробітництва та розвитку та ООН, розглянути цю ідею. 

Як приклад, вони наводять мільярдера Ілона Маска, а також кількасот найбагатших родин Франції, які заплатили зі своїх велетенських статків 2-3%.  

Депутати, які підписали петицію - переважно "зелені" й "ліві", її підписують також економісти та громадські організації.

Нагадаємо, Іспанія восени 2022 року на тлі стрімкої інфляції запровадила новий податок на багатих з активами понад 3 млн євро, аби отримати додаткові кошти на соціальну сферу. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: