Прем’єр Греції заявив про послаблення напруженості з Туреччиною

Вівторок, 14 березня 2023, 10:17

Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що після потужного землетрусу в Туреччині та смертельної катастрофи на залізниці на півночі Греції напруженість між двома сусідніми країнами зменшилася завдяки почуттю солідарності населення.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Ekathimerini.

Руйнівний землетрус 6 лютого на півдні Туреччини забрав життя близько 50 тисяч людей у цій країні та сусідній Сирії. Через три тижні відбулося лобове зіткнення на залізниці у Греції, внаслідок якого загинуло 57 осіб.

"Після тривалого періоду неприйнятних провокацій, агресивної поведінки сьогодні ми переживаємо... деескалацію та більш позитивне ставлення і поведінку", – сказав Міцотакіс.

Члени НАТО Греція та Туреччина перебувають у процесі підготовки до виборів, що змусило багатьох союзників попередити про подальшу ескалацію через давні суперечки, які включають морські кордони та права на буріння у східному Середземномор’ї.

Але спалах співчуття в Греції жертвам землетрусу та відповідь у Туреччині перемістили центр уваги між двома сусідами, сказав Міцотакіс.

"Смертельний землетрус зблизив наші два народи на людському рівні", — сказав він.

Міцотакіс зробив це зауваження після переговорів в Афінах з новим президентом Кіпру Нікосом Христодулідісом, який прагнув відновити переговори на острові, розділеному між греками-кіпріотами та турками-кіпріотами на сепаратистській півночі.

Парламентські та президентські вибори в Туреччині відбудуться 14 травня, а в Греції – до липня.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас відвідав у лютому постраждалі від землетрусів райони Туреччини у супроводі свого турецького колеги Мевлюта Чавушоглу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.