Глава МЗС Греції відвідав "ворожу" Туреччину на знак підтримки

фото
Неділя, 12 лютого 2023, 14:59

Міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас відвідав у неділю постраждалі від землетрусів райони Туреччини у супроводі свого турецького колеги Мевлюта Чавушоглу.

Про це повідомило агентство АР, пише "Європейська правда".

Цей візит став частиною нового раунду так званої "дипломатії землетрусу" між двома союзниками НАТО, відносини між якими часто були холодними, якщо не відверто ворожими. 

Подібне відбулося в 1999 році, через три роки після того, як дві країни ледь не розпочали війну за два безлюдні острови в Егейському морі. У серпні 1999 року в Туреччині стався землетрус силою 7,6 бала, в результаті якого загинуло близько 18 тисяч людей. Наступного місяця в Афінах стався землетрус силою 6 балів, в результаті якого загинули 143 людини. В обох випадках обидві країни відправили рятувальників на допомогу одна одній. Потепління двосторонніх відносин широко висвітлювалося в міжнародних ЗМІ.

Сьогодні Чавушоглу згадав про лист, який він, як приватна особа, надіслав тоді до журналу TIME.

"Тоді я сказав, що ми не повинні чекати чергового землетрусу, щоб поліпшити наші відносини. Я повторюю це зараз, як міністр закордонних справ Туреччини. Ми повинні докласти зусиль для поліпшення наших відносин", - сказав Чавушоглу.

"Я хочу повністю погодитися з тим, що сказав Мевлют: ми не повинні чекати стихійних лих, щоб поліпшити наші відносини", - зазначив Дендіас.

Греція і Туреччина мають розбіжності щодо розвідки природних ресурсів в Егейському морі та Східному Середземномор'ї. 

Туреччина також звинуватила Грецію в мілітаризації деяких островів Егейського моря, що є порушенням міжнародних договорів, і це звинувачення Греція рішуче заперечує. 

В Туреччині видали понад сотню ордерів на арешт через неякісну забудову у зоні землетрусів

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган часто погрожував Греції, що турецькі війська прийдуть "раптово однієї ночі", та згадував, що нові турецькі ракети "Тайфун" можуть досягти Афін.

Така риторика, принаймні на цей момент, відійшла на другий план. Ердоган провів телефонну розмову з президентом Греції Катеріною Сакелларопулу і прем'єр-міністром Кіріакосом Міцотакісом. Раніше Ердоган заявляв, що ніколи більше не буде з ним розмовляти. 

Обидва грецькі посадовці зателефонували Ердогану, щоб висловити співчуття жертвам землетрусу і запевнити його в грецькій підтримці.

Публічно і в соціальних мережах грецький народ висловив свою підтримку Туреччині, за винятком деяких представників крайніх націоналістичних поглядів. 

Грецькі профспілки взяли на себе ініціативу зі збору допомоги для переміщених осіб. На всіх спортивних заходах, що відбулися в суботу, вшанували пам'ять жертв хвилиною мовчання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.