Британія купує у Швеції САУ Archer на заміну переданим Україні

Четвер, 16 березня 2023, 16:58

Британська армія купить у Швеції сучасні самохідні артилерійські установки на заміну тим, які передала Україні.

Про це йдеться у заяві британського уряду, пише "Європейська правда".

Британія замінить подаровані Україні AS90 на нові важкі артилерійські установки Archer, які придбає у Швеції.

Перші 14 артилерійських систем Archer будуть передані у власність британської армії цього місяця і повністю введені в експлуатацію до квітня наступного року, ставши тимчасовою заміною 32 артилерійських систем AS90, подарованих Британією Збройним силам України.

Archer має вдвічі більшу максимальну дальність стрільби, ніж AS90, більшу оперативну мобільність і скорочений час готовності до бою. САУ управляється 3-4 членами екіпажу, має меншу потребу в особовому складі, ніж AS90, і має вищу максимальну швидкість у 70 км/год порівняно з нинішніми 53 км/год.

Archer 6x6 має повністю автоматизовану самохідну 155-міліметрову гаубицю, призначену для швидкого розгортання, з дальністю стрільби 50 км з використанням боєприпасів збільшеної дальності, що вдвічі перевищує дальність стрільби AS90, яка становить 25 км.

Заряджання і стрільба здійснюється з броньованої кабіни, при цьому машина може бути розгорнута для ведення вогню всього за 20 секунд і готова до руху після стрільби за такий же час.

Archer може стріляти різними типами 155-міліметрову артилерійських боєприпасів, включаючи високоточні протитанкові снаряди великої дальності.

Нагадаємо, Швеція також готується надіслати Україні сучасну артилерійську систему Archer, а уряд вже ухвалив рішення передати Україні десять танків Leopard 2 для підготовки до майбутнього контрнаступу.

Читайте також: Міністр оборони Швеції: інтерв'ю про вступ до НАТО, САУ Archer та літаки Gripen для України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.