"Коктейлі Молотова", підпали, розбиті вітрини: у Франції – заворушення через пенсійну реформу

фото
П'ятниця, 17 березня 2023, 09:06

У четвер ввечері у низці міст Франції відбулися спонтанні акції протесту через наміри уряду просувати пенсійну реформу навіть попри відсутність її підтримки у нижній палаті парламенту.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє канал BFMTV.

Спонтанні демонстрації відбулися в Парижі, Нанті, Марселі, Ренні, Ліоні.

У Парижі кілька тисяч людей зібралися на площі Згоди на мирний мітинг, який ввечері переріс у сутички.

Близько 20:00 влада розігнала протестувальників через пожежу, що почалася на місці реставрації обеліска. За даними Reuters, був застосований сльозогінний газ. Демонстрація розійшлася, але протягом вечора було завдано численних збитків через пожежі у різних районах.

 

За даними префектури, були підпалені сміттєві баки і кілька автомобілів, затримали 217 осіб. На міських вулицях зафіксували "кілька загорянь", в тому числі сміттєвих баків і вуличних меблів, підтвердили у префектурі. Пожежникам довелося кілька разів втручатися, щоб локалізувати різні спалахи.

Протест не обмежився вулицями Парижа. У Нанті, за даними поліції, рано ввечері зібралося близько 3500 осіб, атмосфера швидко стала напруженою.

Демонстранти підпалили сміттєві баки та сміття, яке накопичилося на вулицях через страйк сміттєвозів. Учасники також кидали в поліцію "коктейлі Молотова" і каміння.

 

Поліція більше години застосовувала сльозогінний газ, намагаючись розігнати ходу. Також було пошкоджено більше десятка вітрин магазинів.

На вулицях Марселя під час протестної ходи пограбували кілька магазинів.

Розбивши вітрину відділення банку Caisse d'Epargne на вулиці Канеб'єр і обливши фарбою фасади кількох магазинів на цьому відомому проспекті, демонстранти розгромили щонайменше десяток інших магазинів у напрямку до вулиці Сен-Ферреоль, головної торгової вулиці Марселя.

 
фото AFP

У Ренні пошкодили численні вивіски у центрі міста,службам довелося гасити 26 пожеж, повідомила ввечері префектура Іль-і-Вілен. У відомстві додали, що "група з 300 рішуче налаштованих  ультрас" продовжила правопорушення. Затримали вісім осіб.

На вулицях Ліона у складі окремих агресивних груп зібралося 1500 осіб. Близько 21:30 на вулицях все ще залишалося від 200 до 300 людей. Загалом, за даними префектури Рони, після демонстрацій затримали чотирьох людей.

Одна з груп протестувальників пошкодила вікна центральної ратуші. Поліція застосувала сльозогінний газ для розгону натовпу.

Як повідомлялося, президент Франції вирішив задіяти спецпроцедуру "в обхід парламенту" для ухвалення пенсійної реформи, що спричинила масові протести і яку не підтримує більшість населення. Процедура дозволяє в окремих випадках прем'єр-міністру оголошувати про ухвалення закону без голосування в Національній асамблеї.

Детально на цю тему читайте у статті: Два роки пенсії, що збурили Францію: чи призведуть масштабні протести до розпуску парламенту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: