У Белграді – протести через звільнення прокурорів у резонансній корупційній справі

фото
Четвер, 2 березня 2023, 20:33

У центрі Белграда в четвер удень відбувся мирний протест кількох сотень прихильників опозиції та правозахисників через заміну двох заступників прокурора, які розслідували резонансну справу про корупцію в державній електроенергетичній компанії EPS.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Минулого тижня старший прокурор у справі Ненад Стефанович відсторонив двох своїх заступників – Бояну Савович і Жасміну Паунович. Розслідування під їхнім керівництвом виявило розкрадання в EPS на 7,5 мільйона доларів та арешту шістьох підозрюваних.

Керівництво прокуратури Сербії офіційно повідомило, що Савович і Паунович були переведені на інші посади через "повільну роботу" та за їхніми власними проханнями. Але протестувальники ставлять це твердження під сумнів.

 
Фото: Reuters

Під час акції в четвер люди несли плакати з написом "Підтримка хоробрих прокурорів", вимагали поновити Савович і Паунович на посаді, а натомість звільнити Ненада Стефановича й державної прокурорки Сербії Загорки Доловац.

Протест відбувається на тлі минулорічного рішення Сербії змінити конституцію, щоб деполітизувати призначення прокурорів і суддів. Це було однією з вимог для подальшої інтеграції країни в ЄС.

Міжнародні та місцеві правові експерти тоді заявили, що поправки стали кроком вперед, але недостатнім для того, щоб гарантувати незалежність сербської судової системи від політичного впливу.

Як відомо, опозиція звинувачує сербського президента Александара Вучича та його правлячу Сербську прогресивну партію в автократії, корупції, кумівстві, зв'язках з організованою злочинністю та придушенні свободи ЗМІ. І Вучич, і його партія це заперечують.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: