Сотні "танкерів-привидів" у Фінській затоці перевозять російську нафту, що загрожує безпеці судноплавства

Понеділок, 20 березня 2023, 09:06

Після встановлення країнами G7 межі цін на російську нафту в $60 і введення заборони ЄС і Британією на морський імпорт російської сирої нафти через Фінську затоку почали плавати неідентифіковані танкери, які можу становити загрозу для судноплавства.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Запроваджені обмеження змусили Москву збільшити далекі перевезення з використанням сумнівних суден - тобто таких, які можуть виявитись несправними або про які доступно мало інформації.

Поява сотень танкерів у поганому технічному стані в уже перевантаженій Фінській затоці збільшила ризики для безпеки мореплавства і довкілля.

У разі аварії та розливу нафти всі наслідки можуть лягти на такі країни, як Фінляндія та Естонія, оскільки влада не знає, чи застраховані "танкери-привиди" належним чином.

Аналогічну думку висловив капітан-лейтенант Туомас Луукконен із берегової охорони Фінської затоки: "За нашими оцінками, на деяких із цих суден працює команда, яка, можливо, раніше не плавала в цьому районі. Це створює ризик нещасного випадку".

Раніше повідомлялося, що у лютому 2023 року доходи Росії від експорту нафти обвалилися до мінімальних показників за рік, ймовірно, внаслідок запровадженої країнами Заходу граничної ціни.

На початку лютого у РФ заявили, що скоротять видобуток нафти до 500 тисяч барелів на день у зв’язку із встановленими Заходом граничними цінами. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: