Доходи Росії від експорту нафти в лютому впали до річного мінімуму через "стелю цін" - оцінки

Середа, 15 березня 2023, 13:32

У лютому 2023 року доходи Росії від експорту нафти обвалилися до мінімальних показників за рік, схоже, внаслідок запровадженої країнами Заходу граничної ціни.

Як повідомляє Bloomberg, пише "Європейська правда", такі оцінки оприлюднило Міжнародне енергетичне агентство (IEA).

За їхніми оцінками, надходження від продажу нафти знизились до $11,6 млрд, що на 40% менше, ніж у лютому 2022 року. Експорт сирої нафти і нафтопродуктів складав в середньому 7,5 млн барелів на день - найменше з вересня.

"Хоча обсяги поставок більш-менш вдалося утримати, доходи Росії від продажу нафти постраждали", - зазначає IEA у місячному огляді.

Нагадаємо, західні союзники домовилися про "стелю цін" на російську нафту і нафтопродукти, аби Росії важче було переорієнтувати поставки на ринки країн, які мають менш принципову позицію щодо війни РФ проти України, і заробляти там ті самі гроші. 

При цьому, початкові сигнали з ринку свідчать, що російська нафта і нафтопродукти минулого місяця добре продавалися за ціною, нижчою за "стелю" - в середньому за 52,48 долара за барель сирої нафти без урахування витрат на доставку і страхування, тоді як встановлена гранична ціна – 60 доларів. Ці розрахунки можуть стати додатковим аргументом для подальшого зниження граничної ціни, як пропонують Литва, Польща та Естонія. 

Дизель та бензин продавали здебільшого також дешевше, ніж встановлена гранична ціна.

При цьому IEA відзначає, що після початку повномасштабної війни і західних санкцій нафтовий сектор Росії тримає видобуток на непоганому рівні і РФ в цілому вдалося переорієнтувати експорт. 

На початку лютого у РФ заявили, що скоротять видобуток нафти до 500 тисяч барелів на день у зв’язку із встановленими Заходом граничними цінами. За даними Bloomberg щодо руху танкерів, поки немає ознак, що потік сировини на експорт суттєво змінився. 

Читайте також: Позбавити Росію грошей на війну: як ЄС варто посилити енергетичні санкції

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: