Чому угода Косова та Сербії означає поразку РФ на Балканах

Аналітика коротко
Понеділок, 20 березня 2023, 12:40

18 березня у курортному містечку Охрид у Північній Македонії президент Сербії Александар Вучич та прем'єр-міністр частково визнаної держави Косово Альбін Курті узгодили дорожню карту імплементації угоди, що має покласти край одному з найгостріших конфліктів на Балканах.

Виконання цієї угоди суттєво послабить вплив РФ на регіон – і саме тому можна очікувати, що всі зусилля сербських "друзів Путіна" будуть кинуті на створення політичної кризи та відмову від угоди, йдеться у статті редактора "Європейської правди" Юрія Панченка Мир на чесному слові: чому домовленість Сербії та Косова стала перемогою ЄС.

Між Сербією та Косовом от-от розпочнеться війна – такі новини регулярно з’являлися у світових ЗМІ увесь минулий рік.

І хоча перманентний конфлікт – нормальний стан відносин між Белградом та Приштиною, на тлі російської агресії проти України ризики появи ще однієї війни в Європі стали видаватися як ніколи високими.

Це і змусило ЄС повернути свою увагу до подій на Балканах і спробувати добитися глобальної мирної угоди, що вирішить більшість конфліктів між Сербією та Косовом.

Відповідний план розробили Франція та Німеччина, він базувався на німецькому досвіді існування з соціалістичною НДР (принцип "не визнаємо, але взаємодіємо").

27 лютого прем’єр Косова Курті та президент Сербії Вучич схвалили Угоду про нормалізацію відносин між країнами.

Згідно з цим планом Сербії пропонувалося, не визнаючи де-юре незалежність Косова, зробити це де-факто.

Тобто – обмінятися представництвами, відмовитися від практики говорити від імені жителів території Косова, а головне, дати "зелене світло" на вступ Косова до міжнародних організацій, в першу чергу ООН та Ради Європи.

Поступка з боку Косова полягала у згоді на створення Асоціації сербських громад – об’єднання муніципалітетів, де етнічні серби становлять більшість, із можливістю цієї асоціації отримувати фінансування з Белграда.

В цьому питанні прем’єр-міністру Косова Альбіну Курті пощастило набагато більше, ніж президенту Сербії – нинішня косовська опозиція складається з тих партій, які у 2013 році взяли зобов’язання створити Асоціацію сербських громад. Тож їм не дуже зручно критикувати Курті за згоду реалізувати це рішення.

Сербський президент Александар Вучич потрапив під нищівну критику як радикальної опозиції, так і союзників по коаліції.

Їх непокоїть прописана в тексті угоди норма, згідно з якою "Сербія не буде проти членства Косова в будь-якій міжнародній організації". Цю норму опоненти Вучича тлумачать як гібридне визнання незалежності Косова.

Тож опозиція вимагає не лише дострокових виборів, але й проведення загальнонаціонального референдуму щодо угоди з Косовом (звичайно, що за такого сценарію угода буде відхилена), а також погрожує Вучичу кримінальною відповідальністю за угоду, що суперечить конституції і де чітко вказано, що Косово є невід’ємною частиною Сербії.

Схоже, що 18 березня Вучич дійсно зумів уникнути підписання дорожньої карти імплементації угоди – як згодом стало відомо, робочий план схвалили усно.

Тим самим ЄС пішов назустріч Вучичу, проте навряд чи він дозволить ігнорувати виконання угоди чи її окремих частин.

Про що вдалося домовитися в Охриді?

І Сербії, і Косову довелося визнати, що розроблена Францією і Німеччиною Угода про нормалізацію відносин між країнами, схвалена 27 лютого, стає невід’ємною частиною процесу їхнього вступу в ЄС. А відповідно, невиконання угоди або її окремих положень "може мати прямі негативні наслідки для процесів їхнього вступу до Європейського Союзу та фінансової допомоги, яку вони отримують від ЄС".

Своєю чергою Косово має негайно розпочати переговори з ЄС щодо "встановлення конкретних домовленостей і гарантій для забезпечення належного рівня самоврядування для сербської громади". Йдеться про створення Асоціації сербських громад – статут цієї організації вже майже узгоджений.

Роботу над створенням асоціації планується завершити протягом 150 днів.

Стежити за виконанням буде спеціальний моніторинговий комітет, куди увійдуть представники всіх сторін за головування ЄС.

Та чи буде цього достатньо в ситуації, коли проти цієї угоди – значна частина сербського суспільства, а також РФ?

Незадоволення угодою не приховують і коаліційні партнери його партії.

Досягнутий Євросоюзом прорив у діалозі Сербії та Косова становить виклик для російського впливу в регіоні.

Продовження конфлікту гарантує збереження Сербії в орбіті впливу РФ, а це гарантуватиме і збереження російського впливу в регіоні.

Тож найближчі тижні будуть дуже спекотними для Сербії.

Докладніше – у матеріалі Юрія Панченка Мир на чесному слові: чому домовленість Сербії та Косова стала перемогою ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: