У Боснії та Герцеговині напали на ЛГБТ-активістів, вони звинувачують владу

Понеділок, 20 березня 2023, 21:48

Організатори Маршу рівності в Боснії та Герцеговині заявляють, що лідер боснійських сербів Мілорад Додік і мер міста Баня-Лука доклались до розпалювання ненависті, яка вилилась у напад на учасників ЛГБТ-заходу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на BIRN.

У суботу організатори боснійського Маршу рівності планували провести закритий кінопоказ і панельну дискусію в Баня-Луці, але поліція Республіки Сербської заборонила цей захід з міркувань безпеки.

Тоді організатори вирішили провести закриту зустріч в іншому місці – приміщенні правозахисної організації Transparency International. До них мали долучились журналісти й активісти Ваня Стокіч та Адждін Камбер.

"Буквально через десять секунд мій хлопець (Камбер) обернувся і сказав: "Вони йдуть", і коли я подивився, то побачив 20 або 30 хуліганів, які бігли до нас", – розповіла Стокіч в інтерв'ю BIRN.

Журналісти в БіГ протестували проти закону про наклеп, який просуває проросійський Додік

За словами дівчини, її нападники перекинули через стіну, в результаті чого вона ушкодила руку, Камбер отримав поранення голови, в ще однієї активістки зафіксували травму живота. При цьому поліцейські, які були поруч, відмовились допомогти.

"Це був явний злочин на ґрунті ненависті", – сказала Стокіч і додала, що чотири адвокати прийшли до поліції, щоб запропонувати допомогу.

Активісти вважають, що напад став результатом риторики влади Баня-Луки й Республіки Сербської. Президент РС Мілорад Додік перед заходом закликав владу "подумати про заборону" Маршу рівності, а мер міста Драско Станівукович підтримав заяви Додіка, заявивши, що "Баня-Лука не готова до проведення прайду".

Напад на ЛГБТ-активістів засудили медіа- та правозахисні організації, а також ОБСЄ, США, ЄС та Офіс Високого представника БіГ. Насильство засудив і Додік, додавши, що "не відчуває докорів сумління через це, оскільки їм (активістам) було сказано не збиратися".

Нагадаємо, що Марші рівності відбуваються в Боснії і Герцеговині щороку з 2019 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: