У Росії відреагували істерикою та погрозами на надання Україні снарядів зі збідненим ураном

Вівторок, 21 березня 2023, 18:21

Президент Росії Владімір Путін заявив, що РФ буде змушена "реагувати" в разі використання Україною снарядів зі збідненим ураном, які пообіцяла передати Велика Британія.

Як повідомляє "Європейська правда", таке Путін сказав на спільній пресконференції за підсумками переговорів з китайським лідером Сі Цзіньпіном у вівторок.

"Ось сьогодні стало відомо, що Велика Британія вустами заступника глави міністерства оборони цієї країни оголосила не тільки про постачання танків на Україну, а й снарядів зі збідненим ураном", – сказав російський президент.

"Схоже, що Захід дійсно вирішив воювати з Росією до останнього українця вже не на словах, а на ділі, але хотілося б у зв'язку з цим зазначити, що якщо все це відбуватиметься, то відповідним чином Росія змушена буде реагувати, маючи на увазі, що колективний Захід починає застосовувати вже зброю з ядерним компонентом", – додав він.

Своєю чергою міністр оборони РФ Сергєй Шойгу, коментуючи передання Великою Британією боєприпасів зі збідненим ураном Україні, заявив, що до ескалації "пройдено ще одну сходинку, але їх усе менше й менше".

Збіднений уран – відходи процесу збагачення урану, який полягає у виділенні ізотопу урану-235 з природного урану. Завдяки високій густині збіднений уран також використовується у броні військової техніки (зокрема, у танках M1 Abrams) та бронебійних снарядах.

Відомо, країни НАТО під час операції у Косові використовували снаряди, які містили збіднений уран, через що їх звинуватили у зростанні захворюваності на лейкемію.

Водночас, за словами експертів, такі снаряди існували ще в Радянському Союзі, а російські війська вже застосовували їх в Україні під час повномасштабної війни. Крім того, не існує підстав говорити про те, що збіднений уран має стосунок до ядерної зброї, про що заявив Путін.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.