Влада Естонії готується до примусового відчуження у Нарви ділянки, на якій стояв радянський танк

фото
Середа, 22 березня 2023, 15:16

МВС Естонії не виключає примусового відчуження у міста Нарви земельної ділянки, де стояв радянський танк Т-34, демонтаж якого супроводжувався бурхливими дискусіями.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал ERR.

Ділянка, на якій раніше стояв танк-пам'ятник, належить Нарві. Однак держава хоче отримати її у свою власність, щоб побудувати на ній систему радарів моніторингу дронів. Наразі обговорюють два варіанти: продаж ділянки державі за ринковою вартістю і процедура примусового відчуження.

Естонська Нарва, де знесли радянський Т-34, відмовилась виставляти підбитий російський танк

Нарва намагалася домовитися з державою про обмін території на сім ділянок, що належать державі, на яких можна було б побудувати орендні будинки. Але обмін не вдався, оскільки процедура придбання землі в публічних інтересах таких угод не передбачає.

Мер Нарви Катрі Райк зазначила, що питання відчуження міської землі перебуває в компетенції міськради, і переконати її членів у необхідності продати землю дуже складно.

"Місто не влаштовує перспектива віддати ділянку за безцінь. За підрахунками міської влади, вартість становитиме менше 2000 євро. При цьому зрозумілі міркування членів міськради. Сага з танком була довгою і важкою, а земля, на якій він раніше стояв, стала схожою на святиню, подобається це чи ні", - сказала Райк.

Вона підкреслила, що люди приносять на місце, де стояв танк, свічки і квіти, та збираються там щотижня. "Зрозуміло, що питання вирішувати потрібно, але хорошого рішення немає", - додала Райк.

 
Люди у Нарві приносять свічки та квіти на місце, де колись стояв радянський танк
фото: Postimees

"Зрозуміло, що система моніторингу на кордоні з Російською Федерацією необхідна. І якщо державі для системи потрібна саме ця ділянка, то їй потрібно пройти цей шлях до кінця", - зазначила також мер.

Віцеканцлер Міністерства внутрішніх справ Вейко Коммусаар сподівається, що Нарвська міськрада усвідомить необхідність зміцнення східного кордону і відмовиться від ділянки добровільно. Але міністерство готове і до процедури примусового відчуження. На ухвалення рішення у Нарви є близько місяця.

"Ми готуємося до можливого примусового відчуження. Сьогодні ми ще не визначилися, коли це станеться, але це буде наступним кроком держави в цьому питанні. Звісно, насамперед ми сподіваємося на розуміння питань державної безпеки. Рішення з цього питання потрібно ухвалити найближчим часом", - сказав Коммусаар.

Нагадаємо, минулого року за розпорядженням уряду Естонії у місті Нарві та його найближчих околицях було перенесено шість монументів із радянською військовою символікою, у тому числі танк Т-34. Танк відвезли у військовий музей неподалік від столиці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.