Уряд Іспанії пережив вотум недовіри від ультраправих

Середа, 22 березня 2023, 15:48

Конгрес депутатів, нижня палата парламенту Іспанії, як і очікувалось, у середу не підтримав ініційований ультраправою партією Vox вотум недовіри уряду прем’єр-міністра Педро Санчеса.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RTVE.

Вотум недовіри підтримали 53 депутати, що лише на один голос більше, ніж має Vox. Проти висловився 201 обранець, ще 91 – утримався під час голосування.

Vox оголосила про свій намір висунути вотум недовіри після того, як уряд Санчеса в грудні 2022 року реформував закони про заколот і розкрадання, щоб послабити правовий тиск на каталонських сепаратистів.

Кандидат на посаду прем’єр-міністра Іспанії Рамон Тамамес, якого запропонувала ультраправа партія в разі відставки уряду Санчеса, під час дебатів у середу нарікав на "повернення двох Іспаній" у парламент – лівої та правої.

Лідери найбільших груп Європарламенту посперечались через позицію Іспанії щодо війни в Україні

Сам прем’єр перед голосуванням звернувся до "соціальної більшості" країни, щоб дати зрозуміти, що "Іспанія не стоїть на межі розриву" і що "апокаліпсис, який вони (Vox. – Ред.) проголосили, не настав і не очікується".

Як і напередодні, Санчес виправдовував досягнення коаліційної уряду, зокрема, подолання пандемії коронавірусу, протиставивши це партіям, які прагнуть лише "регресу".

Нагадаємо, що це була вже друга спроба Vox висловити вотум недовіри чинному уряду Іспанії. Перша спроба скинути Санчеса в жовтні 2020 року за його боротьбу з пандемією коронавірусу провалилася.

Коаліція Санчеса з лівою партією Podemos, яка керує в меншості за підтримки регіоналістських і навіть сепаратистських партій в Каталонії і Країні Басків, намагається відновитися після нещодавнього розколу з приводу закону про сексуальну згоду, який ненавмисно призвів до скорочення термінів ув'язнення для сотень засуджених злочинців.

Партнери сподіваються відновити свою репутацію виконавців прогресивних та ефективних законів до того, як Іспанія в липні перебере на себе головування в Раді ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.