Люксембург закликає США обговорити з Китаєм мирний план для України й РФ

Четвер, 23 березня 2023, 17:01

Прем’єр-міністр Люксембургу Ксав’є Беттель закликав президента США провести з китайським лідером переговори про мирний план для України та Росії, висловивши сподівання, що цю ідею підтримає більшість держав ЄС.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав перед засіданням Європейської ради у Брюсселі в четвер.

Прем'єр Іспанії їде до Китаю, обіцяючи порушити тему України

За словами Беттеля, в Європейському Союзі розуміють, що Китай має ближчі відносини з Росією, ніж з ЄС, але там прагнуть уникнути формування російсько-китайського блоку, який протистояв би решті світу.

"Мушу сказати відверто… Якщо ми сьогодні хочемо мати мир в Україні, то тоді президент США Джо Байден повинен зустрітися із (китайським лідером. – Ред.) Сі Цзіньпіном", – зазначив люксембурзький прем’єр.

"Було б чудово – і це каже прем’єр маленького Люксембургу, – якби президент США і президент Китаю зібрались разом і захотіли створити спільний мирний план. І, на мою думку, інші (лідери ЄС. – Ред.) це також підтримали б, а також у Росії, Україні та інших країнах", – додав він.

Водночас Беттель визнав, що не має впливу на такі можливі рішення лідерів США й Китаю.

Нагадаємо, протягом 20-22 березня тривав офіційний візит лідера Китаю Сі Цзіньпіна в Росію. За повідомленнями ЗМІ, Сі Цзіньпін планує поговорити з президентом України Володимиром Зеленським вперше за час повномасштабної війни вже після поїздки до Москви.

Напередодні координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі розкритикував заяви китайського лідера Сі Цзіньпіна про те, що КНР нібито є неупередженою стороною в російсько-українській війні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: