Румунська сенаторка, яка пропонує анексувати Буковину, назвала Україну "фашистською державою"

П'ятниця, 24 березня 2023, 16:54

Сенаторка парламенту Румунії Діана Шошоаке після рішення Києва внести її до санкційного списку через пропозицію анексувати українські території заявила, що Україна – це "фашистська держава", звідки їй погрожують розправою.

Як пише "Європейська правда", слова Шошоаке наводить портал Digi24.

За словами румунської сенаторки, внесенням її до санкційного списку Україна "доводить свій характер жорстокої та фашистської держави".

"Через цю погрозу України на мою адресу я фактично починаю симпатизувати румунській меншині в Україні, яка також розглядається Києвом як загроза українській державі, тому її систематично і програмно знищують в процесі етнічних чисток і насильницької українізації, що нагадує нацистську Німеччину", – вважає вона.

Шошоаке додала, що "погрози" на її адресу "свідчать про намір України фізично усунути тих, хто виступає проти нацистської політики Києва".

Румунська сенаторка також стверджує, що її пропозиція анексувати частину території України ґрунтується на резолюції Сенату США від 11 червня 1991 року, "в якій чітко зазначено переконання Сенату в тому, що Сполучені Штати повинні підтримувати право на самовизначення народу Республіки Молдова і Північної Буковини".

Згадує вона й декларацію румунського парламенту від того ж 1991 року, яка нібито не визнає результати референдуму про незалежність України "щодо румунських територій, анексованих колишнім СРСР, територій, які ніколи не належали Україні і по праву є румунськими".

Раніше стало відомо, що Шошоаке подала законопроєкт, який пропонує денонсувати договір про добросусідство і співробітництво України та Румунії.

У змінах до закону 129/1997 про ратифікацію документа Шошоаке пропонує, що "Румунія приєднує історичні території, які їй належали, а саме: Північну Буковину, Герцу, Буджак (Кагул, Болград, Ізмаїл), історичний Марамуреш та острів Зміїний".

Через це Міністерство закордонних справ України ініціювало накладення санкцій на сенаторку як особу, яка створює загрозу національній безпеці.

Ультраправа сенаторка Шошоаке - засновниця партії S.O.S. та позафракційна у парламенті Румунії. Раніше вона входила до правої популістської партії AUR.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.