ЄС і США провели спільні військово-морські навчання

П'ятниця, 24 березня 2023, 19:49

Європейський Союз і Сполучені Штати протягом 23-24 березня провели спільні військово-морські навчання в Індо-Тихоокеанському регіоні в межах забезпечення свободи судноплавства у відкритому морі.

Про це, як пише "Європейська правда", синхронно оголосили Державний департамент США та Європейська служба зовнішніх справ.

Зазначають, що в навчаннях узяли участь есмінець Військово-морських сил США "Пол Гамільтон", а також іспанський корабель "Рейна Софія" та італійський фрегат "Карло Бергаміні", що входять до складу військово-морських сил ЄС у межах операції "Аталанта".

"Навчання передбачали професійний обмін досвідом щодо процедур висадки на борт, навігації кораблів і тренування, спрямовані на поліпшення оперативної сумісності та інтеграції", – зазначають зовнішньополітичні відомства США та ЄС.

ЄС і НАТО створили робочу групу для захисту критичної інфраструктури

У повідомленнях наголошують, що навчання є частиною "спільного зобов'язання ЄС і США працювати над практичним морським співробітництвом і підтримувати вільний і відкритий Індо-Тихоокеанський регіон".

"ЄС і США підтверджують свою прихильність подальшій координації та взаємодоповнювальній роботі з регіональної морської безпеки для підтримки свободи судноплавства та інших міжнародно-правових форм використання моря в Індо-Тихоокеанському регіоні", – додається в повідомленнях.

Спільні навчання відбулись після перегляду Європейським Союзом своєї Стратегії морської безпеки, де тепер передбачені проведення спільних військово-морських навчань і патрулювання з метою захисту критично важливої морської інфраструктури на морі.

Минулого тижня НАТО і ЄС провели перше засідання, присвячене заснуванню нової Цільової групи з питань стійкості критично важливої інфраструктури.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.