У ЄС хочуть змінити контракти на закупівлю вакцин проти COVID-19: мільйони доз вже не потрібні

Понеділок, 27 березня 2023, 11:47

Європейська комісія розпочала переговори з виробниками вакцин проти COVID-19, щоб змінити умови раніше укладених контрактів, оскільки держави ЄС не бажають платити за непотрібні вакцини.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться у публікації Euractiv.

Цього місяця Болгарія, Польща, Литва та Угорщина зажадали від Єврокомісії переглянути умови постачання вакцин проти COVID-19, вироблених компанією Pfizer. Міністри охорони здоров'я чотирьох країн подали спільний запит про це під час засідання Ради ЄС 14 березня.

Болгарія утилізує 2,8 млн доз вакцини від COVID-19 і закликає ЄС розірвати контракт з Pfizer

"Комісія повинна шукати можливості для подальших переговорів з Pfizer... або взяти на себе ініціативу і викупити надлишки вакцин у держав-членів, щоб передати їх регіонам, які їх потребують", - заявили чотири міністри.

Про надлишок вакцин говорять і в Італії, яка має отримати 61,1 мільйона доз, згідно з укладеною ЄС угодою. Міністр охорони здоров'я Ораціо Скіллачі звернувся до Єврокомісії з проханням переглянути контракти з постачальниками вакцин проти COVID-19.

З огляду на зниження рівня вакцинації серед італійців, країна, ймовірно, матиме 173 мільйони невикористаних доз - включно з тими, що наразі є на складах. Все це, ймовірно, коштуватиме Італії близько 3 мільярдів євро.

У Німеччині міністр охорони здоров'я Карл Лаутербах у середині грудня оголосив, що 160 мільйонів вже замовлених доз вакцин на 2023 і 2024 роки не знадобляться. Причина - нижчий, ніж очікували, попит на вакцинацію. 

У Швеції довелося викинути 8,5 млн доз ковід-вакцини через спадання інтересу до вакцинації

За словами німецького міністра, уряд веде переговори з Єврокомісією про дозвіл на скасування або скорочення замовлень вакцин.

Міністр охорони здоров’я Австрії Йоганнес Раух нещодавно закликав Єврокомісію суттєво посилити тиск на виробників вакцин, які, за його словами, отримали "дуже, дуже хороші прибутки від пандемії". Тепер, коли ситуація покращилася, необхідно знайти нове рішення, зауважив міністр.

За даними іспанських ЗМІ, в Іспанії міністерство охорони здоров’я та регіони вже знищили понад 6 мільйонів доз вакцин проти COVID-19 через те, що у них закінчився термін придатності.

З іншого боку, Франція висловила свою підтримку Єврокомісії та поточній системі спільних закупівель вакцин проти COVID-19.

"Ми підтримуємо роботу Європейської комісії в контексті цих переговорів, в яких Франція є зацікавленою стороною. Франція підтримує спільні закупівлі вакцин, що було нашою позицією з самого початку", – повідомили виданню у міністерстві охорони здоров’я Франції.

Сьогодні переговори з компаніями щодо замовлених доз вакцин веде так звана "Спільна переговорна група", до якої входять представники Єврокомісії та кількох країн-членів ЄС. 

"Епідеміологічна ситуація, на щастя, покращилася, і зараз ми працюємо з компаніями над пошуком рішень для кращого узгодження поставок вакцин з потребами держав-членів", - прокоментувала єврокомісар з питань охорони здоров'я та безпеки харчових продуктів Стелла Кіріакідес.

Нагадаємо, у березні стало відомо, що у Болгарії утилізують 2,8 мільйона прострочених доз вакцин проти COVID-19 на додаток до 2,3 мільйона доз, які вже були знищені.

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) очікує, що кампанії з вакцинації від COVID будуть проводитися раз на рік, подібно до підходу з вакцинацією від грипу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: