У Нідерландах хочуть заборонити донорство сперми біологічному батьку понад 550 дітей

фото
Понеділок, 27 березня 2023, 23:02

Група жінок подала колективний позов проти 41-річного жителя Гааги, музиканта Джонатана Джейкоба Мейєра, який, як вони стверджують, шляхом обману допоміг зачати понад 550 дітей, і через суд хочуть заборонити йому це робити.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в публікації порталу Dutch News.

Уперше про Мейєра стало відомо ще у 2017 році, коли з'ясувалося, що він став батьком щонайменше 102 дітей у Нідерландах за допомогою 10 різних клінік.

Після того, як це стало відомо, Мейєр потрапив до "чорного списку" донорів сперми, але продовжував надавати свої послуги за кордоном – зокрема в Данії та Україні, іноді використовуючи несправжнє ім'я Рууд.

Джонатан Джейкоб Мейєр
Джонатан Джейкоб Мейєр
Фото: соцмережі

"Коли я думаю про наслідки, які це може мати для моєї дитини, мені стає погано. Багато матерів говорили йому, що він повинен зупинитися, але нічого не допомагає. Тому звернення до суду – це єдиний спосіб захистити мою дитину", – каже жителька Нідерландів Єва, яка народила дитину від Мейєра у 2018 році.

Разом із благодійним фондом Donorkind Єва ініціювала позов, через який вони хочуть зупинити донорство Мейєра і з'ясувати, в які саме клініки він здавав сперму. Вони також вимагають, щоб уся сперма чоловіка, яка ще зберігається, була знищена, якщо тільки вона не була зарезервована для жінки, що вже має одну дитину від нього.

У Франції донори сперми і яйцеклітин втратили право на анонімність

За словами голови Donorkind Тіса ван дер Меєра, дітям донорів важко звикнутись із думкою, що їхній біологічний батько створив десятки дітей і що в них так багато зведених братів і сестер.

Законодавство Нідерландів передбачає, що донори сперми не повинні бути батьками більше ніж 25 дітей або надавати сперму більш як 12 матерям, щоб запобігти інбридингу – ненавмисному інцесту або психологічним проблемам у дітей, які дізнаються, що у них є сотні братів і сестер.

У деяких країнах, наприклад Австралії, де також діяв Меєр, ці обмеження є ще більш суворими – не більше п’яти дітей від одного донора.

Мейєр, який наразі живе в Кенії, відмовився коментувати судовий позов нідерландським ЗМІ, які до нього звернулись. Коли саме суд може ухвалити рішення про заборону донорства сперми для чоловіка, наразі невідомо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.