ЄС затримує фінансування Італії через сумнівні витрати на футбольні стадіони

Вівторок, 28 березня 2023, 17:53

Європейська комісія вирішила затримати виділення коштів Італії з Фонду постпандемійного відновлення, оскільки вона визначила як сумнівні вказані Римом напрямки фінансування – зокрема, модернізацію одного спортивного стадіону й побудову іншого.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в публікації Politico.

Італійська влада, яка претендує на найбільшу виплату з фонду ЄС у розмірі 190 мільярдів євро, хоче використати частину коштів на модернізацію футбольного стадіону клубу "Фіорентина", зведеного ще у 1930-х роках, і будівництво нового – поблизу Венеції.

Наприкінці 2022 року Італія попросила Єврокомісію виділити третій транш коштів у розмірі 19 мільярдів євро грантів і позик ЄС за умови досягнення 55 реформ та інвестиційних цілей. Оцінка Брюсселем запиту Рима триватиме мінімум до кінця квітня.

У Брюсселі побоюються, що амбітний план реформ та інвестицій, запропонований Італією, буде загальмований. Це своєю чергою негативно вплине на будь-яку подальшу емісію спільних боргових зобов’язань, на основі яких і функціонує Фонд постпандемійного відновлення.

У ЄС перевірять фінансування Єврокомісією країн із порушенням верховенства права

Модернізація футбольного стадіону "Фіорентини" у Флоренції є улюбленим проєктом мера міста Даріо Нарделли. Стадіон, побудований на початку 1930-х років, вважається "основною національною культурною інфраструктурою" Італії й має бути модернізований за 95 мільйонів євро.

А проєкт стадіону біля Венеції, відомий як "Спортивний ліс", буде новою забудовою та потребуватиме нової магістралі, що з’єднає його з містом та аеропортом. Загальна вартість проєкту оцінюється в понад 300 мільйонів євро, з яких понад 90 мільйонів надійдуть із Фонду ЄС.

Єврокомісія в дискусіях із Італією порушила питання відповідності цих проєктів бюджетній лінії плану відновлення, яка спрямована на "регенерацію, оживлення та покращення великих занепалих міських територій".

Як зазначає Politico, Брюссель та Італія майже напевне узгодять питання витрат, та воно, ймовірно, стане перешкодою в подальшому фінансуванні італійських проєктів за рахунок ЄС, оскільки чинна прем’єрка Джорджія Мелоні обіцяв переглянути витрати попереднього уряду.

Нагадаємо, у липні 2020 року лідери ЄС досягли домовленості про фонд відновлення економіки після пандемії обсягом 750 мільярдів євро і наступний довгостроковий бюджет ЄС обсягом понад 1 трильйон євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.