Єврокомісія передала Україні дев'ять собак-саперів

фото
П'ятниця, 3 березня 2023, 15:32

Європейська комісія передала Україні дев'ять собак, навчених роботам з розмінування.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє RMF24.

Спочатку собаки провели шість місяців у Бельгії, де їх навчали виявляти вибухівку. Потім їх привезли до польського міста Новий Сонч, де протягом двох тижнів вони перебували у штаб-квартирі Карпатського прикордонного центру.

У п'ятницю в Новому Сончі відбулася церемонія передачі дев'яти собак, які поїдуть на службу в Україну.

"Ми намагалися максимально відтворити місця, де будуть використовуватися їхні навички. Їхнє навчання складалося із заходів, що проводяться в рамках розмінування", - розповіла Дорота Кондзьолка, прессекретар KOSG у Новому Сончі. Вона додала, що "у нас в підрозділі є близько 10 собак різних спеціалізацій, тому ми можемо обмінюватися досвідом".

 
Фото представництва Єврокомісії в Польщі

Серед собак, які будуть відправлені в Україну, є бельгійські вівчарки, які були обрані з огляду на їхні схильності.

Як підкреслює Радослав Ольшевський з антитерористичного підрозділу Генерального директорату Європейської комісії, "вам потрібен собака, який має бажання грати".

"Для собаки пошук матеріалу є певною забавою - він отримує винагороду після того, як знайде його. Він має бути маленькою дитиною в тому сенсі, що любить гратися. Також потрібна собака легка, яка може стрибати по машинах, по будівлях. Йому дають спеціальне взуття і окуляри", - додав він.

 

Загалом батальйону розмінування, що діє у складі Збройних сил України, буде передано 50 собак.

Передача собак відбулася в Карпатському прикордонному загоні в Новому Сончі. У заході взяли участь командир Карпатського прикордонного загону в Новому Сончі генерал-бригадний генерал Станіслав Лацюга, а також директор Європейської комісії Мартін Шифер і командир українського батальйону розмінування полковник Петро Бружина, який приймав собак.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: