Британці вперше за 30 років більше довіряють парламенту ЄС, ніж власному - опитування

Четвер, 30 березня 2023, 15:16

Британці більше довіряють Європарламенту, аніж Вестмністеру, що є зміною тенденції вперше за понад тридцять років.

Як повідомляє The Guardian, про це свідчить дослідження World Values Survey, у рамках якого проводили опитування щодо довіри інституціям у 24 країнах світу. 

Відколи Британія вийшла з ЄС, частка британців, які довіряють власному парламенту, скоротилася на 10% і зараз складає 22%, тоді як довіра до Брюсселя зросла на сім процентних пунктів – до 39%. 

Данія поки не висилатиме британців, що не встигли оформити проживання в країні після Brexit

За результатами опитування Британія опинилася ближче до країн, де громадяни мають сумнів у своїй владі, поступившись Франції, Німеччині та Австралії. 

Лише 24% опитаних зараз задоволені тим, що Британія вийшла з ЄС, тоді як 49% кажуть, що почуваються спантеличеними. 

Колишній міністр у справах Brexit Дейвід Девіс пов’язує такі результати з тим, як непродуктивно відбувалися дебати довкола виходу Британії з ЄС після 2017 року, і що на ситуацію могли вплинути ситуації, що виникали протягом пандемії коронавірусу. Також, на його думку, найбільші британські ЗМІ останніми роками менше критикують Брюссель, аніж перед рішенням про вихід Британії з ЄС. 

Показники довіри особливо низькі серед наймолодших поколінь.

Лише 13% опитаних довіряють політичним партіям Британії. З цими показниками Сполучене Королівство опинилося приблизно на рівні Італії, Франції та Бразилії, але далеко позаду Норвегії та Швеції, де показник перевищує 30%, і Канади з Німеччиною, де показник вищий 20%.

Досліження WVS вважається одним із найбільших і найбільш цитованих та проводиться з 1981 року. Заміри настроїв у Британії проводили у 2022 році. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: