У Німеччині не можуть знайти десятки документів епохи канцлерства Гельмута Коля

П'ятниця, 31 березня 2023, 17:07

У Німеччині виявили зникнення десятків документів періоду канцлерства Гельмута Коля – від 1982 до 1998 року. 

Про це повідомляє Spiegel, пише "Європейська правда".

Стало відомо, що місцезнаходження оригіналів близько 70 важливих документів, які у 2012-2014 роках копіювали фахівці Інституту сучасної історії у приватній домівці ексканцлера, невідоме. 

З’ясувалося, що цих документів нібито не залишилося ні у вдови Гельмута Коля, ні у федеральних архівах - керівник відомства каже, що ані Коль, який помер у 2017 році, ані дружина не передавали їх туди.  

Серед паперів, місцезнаходження яких наразі невідоме - записка про зустріч Коля з президентом Франції Франсуа Міттераном 16 травня 1983 року, а також частина його переписки з главою МЗС Гансом-Дітріхом Геншером та іншими членами уряду. 

Про ситуацію з документами стало відомо на тлі судового процесу у Лейпцигу  – журналістка Габі Вебер через суд намагалася отримати від вдови Коля доступ до документів, які залишаються у неї,  на підставі, що вони залишаються власністю уряду незалежно від того, де зберігаються.

Перебування частини офіційних документів вдома у колишніх посадовців, у тому числі вже у розпорядженні їхніх спадкоємців, не  є винятковим випадком для Німеччини – такі факти відомі щонайменш про керівника канцелярії Конрада Аденауера Ганса Глобке, Федерального президента Карла Карстенса, канцлера Віллі Брандта, міністра оборони Франца Йозефа Штрауса.

Історик Петер Зібенморген, який ретельно досліджував біографію останнього, загалом каже, що нібито навряд є німецькі експосадовці, у яких вдома не було би ніяких архівних офіційних документів. 

Вважається, що поклала край цій традиції лише ексканцлерка Ангела Меркель – наскільки офіційно відомо, вона залишила усі офіційні папери в офісі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: