Туреччина викликала посла США через візит американського топ-генерала в Сирію

Понеділок, 6 березня 2023, 17:34

Міністерство закордонних справ Туреччини в понеділок викликало американського посла після неоголошеного візиту голови Об’єднаного комітету начальників штабів армії США генерала Марка Міллі до військової бази країни в Сирії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

За даними джерела в турецькому зовнішньополітичному відомстві, Анкара висловила "невдоволення" американському дипломату Джеффу Флейку.

У суботу стало відомо, що Міллі під час неоголошеного візиту в Сирію відвідав учасників майже восьмирічної місії США в районі, контрольованому союзними Вашингтону Сирійськими демократичними силами (СДС).

СДС був головним союзником американської коаліції проти "Ісламської держави" й відіграли ключову роль у перемозі над ними. Підтримка угруповання протягом багатьох років була джерелом напруженості у відносинах з Туреччиною.

Туреччина вважає "Загони народної самооборони" (YPG), що входять до складу СДС, сирійським крилом забороненої в країні Робітничої партії Курдистану (PKK) і вважає їх обох терористичними організаціями. США та Європейський Союз визнають терористичним угрупуванням РКК, але не YPG.

Ситуація на північному сході Сирії, що межує з Туреччиною, не вперше призводить до напруження у відносинах між Вашингтоном та Анкарою. Минулого року приводом до цього стало рішення Туреччини провести антитерористичну операцію для створення 30-кілометрової зони безпеки довкола сирійсько-турецького кордону.

Більше читайте про це у статті: Сирійський шантаж Ердогана: навіщо Туреччина йде на новий конфлікт із союзниками

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: