Парламент Грузії достроково почав розгляд одного зі скандальних проєктів про "іноагентів" 

Вівторок, 7 березня 2023, 14:56

Парламент Грузії достроково почав розгляд проєкту "Про прозорість іноземного впливу" на пленарному засіданні 7 березня.

Про це повідомляє "Новости-Грузия", пише "Європейська правда".

Спершу очікувалося, що законодавчий орган почне розгляд 9 березня, але лідер більшості Мамука Мдінарадзе запропонував "більше нічого не чекати" і спікер парламенту підтримав його. 

Обговорення почали за відсутності більшості опозиційних депутатів.

Перед цим прем’єр Іраклій Гарібашвілі виступив на підтримку скандальних законопроєктів про "іноагентів", які викликали критики Заходу та протести, заявивши, що майбутнє країни "не належить агентам іноземних держав".

Нагадаємо, проєкти внесла група "Сила народу", яка відкололася від правлячої "Грузинської мрії", але залишається у складі більшості. Комітет грузинського парламенту з юридичних питань 6 березня підтримав дві версії резонансних законопроєктів.

Розгляд обох документів відбувався протягом кількох годин на тлі бійки між депутатами і протестів під будівлею парламенту.

ЄС заявляє, що ці ініціативи суперечать щонайменше двом із 12 рекомендацій для отримання Грузією статусу кандидата в ЄС. 

Серйозне занепокоєння вже кілька разів висловив Держдеп США. Кілька сотень неурядових організацій та ЗМІ Грузії підписали заяву проти ухвалення в Грузії такого закону. 

Після ухвалення у парламенті двох проєктів у першому читанні правляча партія обіцяє відправити обидва варіанти до Венеційської комісії на експертизу.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.