В ЄС у четвер обговорять шляхи використання заморожених російських активів для відбудови України

Четвер, 9 березня 2023, 12:42

Міністри ЄС у четвер обговорять шляхи фінансування відновлення України з використанням заморожених у Європі російських активів. 

Про це, як повідомляє кореспондент "Європейської правди", заявив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, прибувши на неформальну зустріч міністрів розвитку країн ЄС у Стокгольмі.

"Вчора ми говорили про те, як підтримати Україну у військовому плані. Сьогодні ми поговоримо про те, як ми можемо підтримати відбудову України", - заявив глава європейської дипломатії.

У Чехії призначили уповноваженого з питань відбудови України: має орден від Зеленського

За словами Борреля, відновлення вже розпочалося, і ми "багато допомагаємо цивільному населенню, намагаємося відновити електромережу". 

"Сьогодні погана новина - це те, що Росія атакувала Запорізьку атомну електростанцію. Її знову відключили від електромережі України. Наскільки нам відомо, 40% населення Києва залишилося без електрики, а в енергосистемі по всій країні з'явилося багато чорних дір", - сказав глава дипломатії ЄС.

За його словами, це свідчить про те, що Росія знову намагається повністю знищити цивільну інфраструктуру України. 

"Саме тому ми повинні (продовжувати) забезпечувати, як ми обговорювали вчора, спосіб, у який Україна може захистити себе. Але сьогодні ми обговоримо, як ми можемо фінансувати відновлення, і як ми можемо використовувати заморожені активи - російські заморожені активи - відповідно до міжнародного права і європейського права, для фінансування відновлення", - сказав Боррель.

Нагадаємо, 8 березня міністри оборони країн Європейського Союзу домовилися прискорити постачання артилерійських снарядів і закупити більше боєприпасів для допомоги Україні, але ще мають вирішити, як перетворити ці плани у реальність.

Читайте також про головні сценарії, які обговорюють в ЄС для використання російських заморожених активів на відбудову України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.