Експрем’єра Джонсона критикують за надмірний фокус на публічній діяльності

оновлено
Четвер, 9 березня 2023, 20:37

Колишній прем’єр Британії Борис Джонсон опинився під черговою хвилею критики після матеріалів ЗМІ, з яких випливає, що його увага більш зосереджена на публічній діяльності, аніж роботі законодавчого органу.

Про це повідомляє The Guardian, пише "Європейська правда".

Sky News опублікували великий аналітичний матеріал про доходи депутатів, з якого дійшли висновку, що зовнішні доходи Джонсона, за позапарламентську діяльність, складають 85% від таких доходів усіх депутатів. Зазначається, що Борис Джонсон належно задекларував усі ці надходження і про якісь порушення не йдеться.

Джонсон виступав у Палаті громад лише 16 разів відтоді, як залишив посаду прем’єра, і при цьому отримав мільйони фунтів прибутків за публічні виступи та як аванс за початок роботи над мемуарами - на додачу до 84 тисяч фунтів депутатської зарплати та виплат, передбачених для експрем’єрів. 

Ці факти спровокували жваві обговорення і критику. У цьому контексті пригадали позицію Джонсона під час скандалу з депутатом від консерваторів Оуеном Патерсоном щодо лобістської діяльності за винагороду – Джонсон тоді висловлювався за запровадження "розумного обмеження" на зовнішні доходи парламентарів, оскільки головна роль депутатів має бути у тому, щоби представляти інтереси своїх виборців у парламенті. 

Колишній однопартієць Джонсона і ексміністр Стівен Доррел зауважив, що Борису Джонсону варто визначитися "чи він все ще у політиці, чи в шоу-бізнесі", і якщо він хоче, аби його серйозно сприймали у першій ролі, то "місце, де мають відбуватися політичні дебати - це Палата громад". 

Лейбористка Бріджит Філіпсон зауважила, що Джонсон - у першу чергу депутат і мав би приділяти більшу увагу виступам у парламентській залі, але "Джонсон завжди робить так, як хоче" і це чергове нагадування про проблеми, які є з Консервативною партією.

Паралельно Бориса Джонсона критикують за намагання отримати лицарський титул для свого батька. Також з'явилися припущення, що Джонсон міг кілька разів ввести в оману парламент у контексті скандалу "Partygate" - вечірок співробітників офісу прем'єра під час пандемії коронавірусу, коли по всій країні діяли жорсткі обмеження на зустрічі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: