У ЄС загальмувалась робота над санкціями проти Білорусі – ЗМІ

Понеділок, 10 квітня 2023, 16:13

Робота над санкціями Європейського Союзу проти Білорусі загальмувалась, оскільки деякі країни Західної Європи прагнуть натомість скасувати деякі вже запроваджені обмеження на білоруські калійні добрива.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило польське агентство PAP із посиланням на свої джерела.

Санкції ЄС проти Білорусі за підтримку російської агресії проти України, а також репресії проти білоруської опозиції були оголошені головою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн на початку січня цього року.

Відтоді, як стверджують джерела PAP, "нічого не відбулося в цьому плані".

За блокадою нібито стоять деякі західноєвропейські країни, які хочуть, щоб ухвалення нових санкцій проти Білорусі супроводжувалося вилученням з-під обмежень калійної сировини, яка використовується у виробництві добрив.

Латвія не підтримує виключення з санкцій ЄС білоруських міндобрив

Як ідеться в матеріалі, аргументом для зняття санкцій з білоруського калію має стати питання гарантування продовольчої безпеки в умовах війни в Україні. Польща та країни Балтії, з іншого боку, не погоджуються на жодні послаблення обмежень.

Ситуацію ускладнює той факт, що, за неофіційною інформацією PAP, Швеція, яка головує в ЄС і відповідає за переговори щодо санкцій, не прагне до швидкого пошуку компромісу.

"Ми не згодні з тим, що синхронізація білоруських санкцій з російськими одночасно означає зняття обмежень з нашого основного експортного продукту, яким є білоруський калій. Ми хочемо нових санкцій, але не ціною скасування тих, які були ухвалені раніше", – заявив PAP постійний представник Польщі при ЄС Анджей Садось.

Як відомо, Польща разом із країнами Балтії закликає до синхронізації білоруських і російських санкцій. Це означає, серед іншого, заборону на експорт автомобілів із ЄС до Білорусі та заборону на імпорт меблів з Білорусі до ЄС.

Нагадаємо, минулого місяця Європейський парламент затвердив резолюцію, що засуджує систематичні репресії білоруського режиму проти білоруського народу та інакодумців і закликає до подальших санкцій проти цієї країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: