Нова коаліція в Естонії обіцяє продовжити перехід на освіту естонською мовою

Четвер, 13 квітня 2023, 15:10

Нова коаліція, яку формують після проведення парламентських виборів в Естонії, продовжить перехід до освіти естонською мовою.

Про це заявила у четвер в парламенті в.о. прем'єр-міністра та лідерка Партії реформ Кая Каллас, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на естонського телерадіомовника ERR.

Каллас зазначила, що попередній уряд країни, який вона очолювала, ухвалив рішення повністю перейти на освіту естонською мовою. 

Президент Естонії запропонував Каї Каллас знову очолити уряд країни

"Створювана коаліція продовжить перехід до освіти естонською мовою та впорядкування шкільної мережі, розширюючи можливості збереження початкових шкіл поруч із домом", – зауважила Каллас.

Вона наголосила, що у 2024 році дошкільну освіту в Естонії надаватимуть естонською мовою. З 2024 року почнеться перехід на естономовну шкільну освіту, починаючи з першого і четвертого класів.

"Реформа не з дешевих, але вона безпосередньо пов'язана з нашою безпекою. Спілкування однією мовою, існування в єдиному інформаційному просторі – це один із найкращих способів забезпечити нашу обороноздатність і готовність захищати свою країну", – додала Каллас.

Лідерка Партії реформ наголосила, що розколоте суспільство є привабливою здобиччю для агресора, а єдність змусить агресора "вагатися, боятися і утримуватися від нападу".

В Естонії майже погодили коаліційну угоду і новий уряд

Новий, третій за рахунком уряд Каллас, найімовірніше, почне працювати 17 квітня.

Його сформують на базі коаліційного договору, який у понеділок підписали Партія реформ, Eesti 200 і Соціал-демократична партія.

Перехід освіти на естонську мову затвердив другий уряд Каї Каллас.

Каллас неодноразово наголошувала, що мова освіти є питанням національної безпеки.

Деталі про наслідки парламентських виборів читайте у статті: Як інтернет-голосування в Естонії закріпило підтримку України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: