ЄС засудив вирок російському опозиціонеру Кара-Мурзі

Понеділок, 17 квітня 2023, 15:57

Європейський Союз назвав політично вмотивованим вирок російському опозиціонеру Владіміру Кара-Мурзі та висловив солідарність з громадянами Росії, які несправедливо зазнають переслідувань. 

Як повідомляє "Європейська правда", відповідну заяву опублікував високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. 

Від імені ЄС Боррель засудив вирок московського суду, яким Кара-Мурзу засудили до 25 років колонії. 

"Це обурливо жорстке судове рішення вкотре чітко демонструє, як (у Росії) зловживають судовою системою для тиску на активістів, правозахисників та будь-кого, хто виступає проти протиправної агресивної війни РФ проти України", – заявив дипломат. 

Він зазначив, що процес не відповідав стандартам справедливого публічного і незалежного суду, спостерігачі не мали доступу до засідань. 

"В останньому слові у суді Владімір Кара-Мурза сказав, що процес нагадав йому показові процеси 1930-х років… ЄС висловлює солідарність з усіма росіянами, які зазнають переслідувань, залякувань та ув’язнені за їхню правозахисну діяльність, за те, що розповідають правду і критикують режим. Закликаємо РФ негайно і безумовно звільнити усіх ув’язнених за політично вмотивованими звинуваченнями", – зазначив Жозеп Боррель. 

Дипломат додав, що від Росії очікують забезпечення адекватного доступу до медичної допомоги для усіх ув’язнених. 

Від імені ЄС він також закликав Москву скасувати репресивне законодавство, зокрема те, що забороняє говорити правду про війну, про "іноагентів" та "небажані організації".

Як повідомлялося, МЗС Британії викликало посла РФ через вирок, винесений кремлівському критику Кара-Мурзі.

Вирок засудила також генсек Ради Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: