Чехія не планує приєднуватись до країн, які обмежують імпорт українського зерна

Понеділок, 17 квітня 2023, 17:07

Чехія не збирається слідом за найближчими сусідками України забороняти імпорт українського зерна задля захисту місцевих виробників сільгосппродукції.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у комюніке пресслужби міністерства сільського господарства Чехії. 

Міністр сільського господарства Зденек Некула сказав, що Чехія поки не планує забороняти імпорт української сільгосппродукції. Втім, країна посилила контроль за якістю продукції – зокрема, з вмістом певних речовин. Поки перевірки не виявили проблем. 

Як зазначають у відомстві, односторонні рішення Польщі, Угорщини та Словаччини щодо імпорту українського зерна суперечать правилам єдиного ринку ЄС та СОТ і ситуація, що спричиняє невдоволення фермерів низки європейських країн, потребує якогось централізованого рішення на рівні ЄС. 

"Важливо, щоби Єврокомісія та окремі країни ретельно відстежували вплив українського імпорту, зокрема на ринок ЄС і національних виробників. Втім, односторонні заборони з боку окремих країн нічого не вирішують. Нам потрібно на рівні ЄС домовитися про правила щодо транзиту сільгосппродукції з України до європейських портів", – зазначив міністр.

За неофіційною інформацією, посли країн-членів ЄС цього тижня планують обговорити рішення Польщі та Угорщини заборонити імпорт зерна та інших продуктів харчування з України.

Читайте також на цю тему: Польща захищається від України: 9 тез про причини та перебіг зернової кризи

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: